Analyse
Argentijnse peso boert achteruit 2 jaar geleden - vrijdag 18 december 2015

De nieuwe president Mauricio Macri koos ervoor de beperkingen op het kapitaalverkeer op te heffen en de wisselkoers van de peso te liberaliseren.

Voordat de beperkingen werden opgeheven, kreeg je voor 9,80 pesos 1 USD.
Zodra de beperkingen waren geheven, zakte de peso. Nu moeten de Argentijnen 14 pesos neertellen voor 1 USD.
2016 zal een bewogen jaar worden.
Vermijd beleggingen in Argentinië.

 

Het opheffen van de valutacontroles is een pijnlijke maar noodzakelijke etappe om de Argentijnse economie opnieuw op de rails te krijgen. Gedurende jaren werd het kapitaalverkeer beknot door allerlei beperkingen, wat de import en de investeringen in de kiem smoorde en uiteindelijk de hele economie verstikte, terwijl deze al werd afgeremd door de historische staatsschuld en het land er maar niet in slaagde financieringsbronnen te vinden.

 

Door de controle over de peso los te laten, wil de president nu de investeringen opnieuw aanzwengelen, al zal dit in één, twee, drie gebeuren. Ook zouden de maatregelen op korte termijn flink wat schade kunnen aanrichten. Zo dreigt de reeds torenhoge inflatie (14,3 % in oktober) in de loop van de volgende maanden uit de pan te swingen. En mogelijks zullen de lonen dezelfde trend volgen. Hierdoor zal de koopkracht van de gezinnen onder druk blijven.

 

Deel dit artikel