Analyse
10 Belgische koopwaardige aandelen voor 2016! 2 jaar geleden - woensdag 9 december 2015

De meeste van onze aankooptips van eind 2014 blijven koopwaardig. We hebben in 2015 ook vier nieuwkomers toegevoegd.

Eind 2014 selecteerden we voor u 7 koopwaardige Belgische aandelen. Het gros ervan heeft vrij goed gepresteerd.
Het gaat om dividendaandelen (Atenor, Gimv), aandelen van turnarounds (bedrijven die zichzelf terug op de rails zetten: Agfa, EVS, Nyrstar) en bedrijven actief in een nichemarkt (Exmar, Melexis).
6 van deze aandelen zijn vandaag nog steeds koopwaardig. Enkel Nyrstar valt uit de boot. Dat aandeel mag u vandaag houden.
In de loop van het jaar vervoegden 4 aandelen onze koopwaardige lijst: Euronav, Umicore, Van de velde en TINC.

 

Agfa (+ 143 % op een jaar tijd)

Het bedrijf is weer winstgevend sinds het laatste kwartaal van 2013. Sinds het tweede kwartaal van 2014 heeft het ook de negatieve omzettrend kunnen ombuigen. Naast herstructureringen en kostenbesparingsmaatregelen hebben de ontwikkeling van nieuwe producten en oplossingen die beter zijn afgestemd op de marktvraag voor een ommekeer gezorgd. De winstgevendheid zou nog moeten toenemen zodat er nog altijd koerspotentieel is.

 

EVS (+ 20 % op een jaar tijd)

Beleggers lijken dit aandeel te hebben teruggevonden dankzij de bekendmaking in november van een vrij stevig gevuld orderboekje. Maar de groei op de markten waarop EVS actief is, blijft ondermaats: onzekerheid over de conjunctuur en de opkomst van nieuwe technologieën doen klanten de kat uit de boom kijken. We hopen dat de Olympische Spelen en het Europese Voetbalkampioenschap van 2016 voor een nieuwe dynamiek zullen zorgen.

 

Atenor (+ 22 op een jaar tijd)

Een jaar geleden was er dankzij de maturiteit van de portefeuille een mooi zicht op de winst- en dividendontwikkeling. Vandaag zien de vooruitzichten voor de projecten in Hongarije en Roemenië er almaar beter uit en 2016 zou kunnen worden gekenmerkt door recordresultaten en een stijging van het dividend. We rekenen op een nettorendement van 3,4 %.

 

Gimv (+ 21 % op een jaar tijd)

De investeringsmaatschappij plukt de vruchten van haar vernieuwde investeringsstrategie gefocust op groeibedrijven rond vier toekomstgerichte thema’s. Ze slaagt er dan ook in regelmatig participaties met een mooie meerwaarde te verkopen en zo haar portefeuille te vernieuwen en te verjongen. De decote t.o.v. de intrinsieke waarde is volledig weggesmolten maar Gimv zal ook in de toekomst zijn aandeelhouders blijven verwennen met een gul dividend. Het nettodividendrendement ligt op ruim 4%.

 

Exmar (+ 5 % op een jaar tijd)

De groep kreeg in 2015 twee tegenslagen te verwerken die volgens ons echter geen weerslag zouden mogen hebben op de waarde van het aandeel.
Door moeilijkheden heeft één van haar klanten de eerste bijdrage aan de winst van platformen voor opslag- en hergassing uitgesteld. En het project om zijn lng-activiteiten te laten noteren op de beurs van Oslo is niet doorgegaan. Die notering had een snelle herwaardering van de koers en hernieuwde beleggersinteresse met zich kunnen meebrengen.

 

Mooie perspectieven worden geboden door de solide tarieven voor gastransport en de onderhandeling over een megacontract in India. De geboekte winst zal groot genoeg zijn om een dividend van rond de 4 % netto te blijven betalen.

 

Melexis (+ 31 % op een jaar tijd)

De chipbakker wint marktaandeel en mikt vooral op innovatieve producten met hoge toegevoegde waarde die uitermate geschikt zijn om in te spelen op de uitdagingen van de auto van de toekomst. Bovendien zijn de toegangsbarrières voor nieuwe concurrenten hoog. Het VW-schandaal zal geen negatieve impact hebben op Melexis. Integendeel!

 

Euronav (+ 20 % sinds ons koopadvies)

Na de traditionele zwakte tijdens de zomer herstelden de tarieven voor olietransport over zee zoals elke winter. Euronav, dat over een jonge vloot beschikt die vorig jaar nog tegen bradeerprijzen werd uitgebreid, is perfect geplaatst om van de wederom winstgevende tarieven te profiteren. Voor de komende drie jaren liggen zeer mooie dividenden in het verschiet.

 

Umicore (- 12 % sinds ons koopadvies)

Na drie zwakke jaren heeft de chemiegroep Umicore in 2015 een ommezwaai kunnen bewerkstelligen en staat de groep, dankzij de aanhoudende investeringen, aan de vooravond van een periode van mooie winstgroei. Umicore biedt antwoorden op verschillende vraagstukken (zeldzaamheid van metalen, luchtkwaliteit, elektrische wagens, alternatieve energie) en wordt aangedreven door een almaar gunstigere wetgeving. De vertraging van de Chinese economie heeft beleggers volgens ons te sterk doen twijfelen. De ambitie van de groep om haar bedrijfswinst tegen 2020 te verdubbelen lijkt ons te conservatief.

 

Van de Velde (+ 17 % sinds ons koopadvies)

De Amerikaanse activiteiten blijven een probleem, maar na drie jaar van stagnatie wordt de stijging van de groepsomzet, die in 2014 werd ingezet, dit jaar bevestigd. We verwachten net als 2014 een mooi dividend voor 2015 en 2016, stabiel tegenover 2014: tegen de huidige koers betekent dat een nettorendement van 4,5%.

 

TINC (+ 0,3 % sinds de beursintro)

The INfrastructure Company, geeft leningen en houdt participaties aan in voornamelijk operationele infrastructuur (wegen, garages, windmolenparken). De toekomstige kasstromen zijn duurzaam en erg voorspelbaar. Het risico is klein. Het schuldenvrije TINC belooft jaarlijks een aantrekkelijk dividend (meer dan 3 % netto). Beleggers die houden van stabiliteit boven spectaculaire koerswinsten en een mooie jaarlijkse dividenduitkering mogen kopen.

 

Nyrstar (- 45 %, houden)

Tegen alle verwachtingen in is de zinkmarkt in de loop van 2015 ingestort door de Chinese vertraging. Het verwachte zinktekort is er dus niet gekomen. En de hausse van de dollar was onvoldoende om de daling van de zinkprijs te compenseren. De groep moet dan ook haar kapitaal versterken en zal een kapitaalverhoging doorvoeren in het eerste kwartaal van 2016.

 

Deel dit artikel