Analyse
Sainsbury: einde van de lijdensweg? 2 jaar geleden - maandag 16 november 2015

Zijn de 4 grote gevestigde Britse supermarktketens, waaronder Sainsbury, in staat om op te boksen tegen de oprukkende discounters?

De groep heeft weinig schulden en het aandeel is op zowat alle klassieke criteria bijzonder gunstig geprijsd. Zo ligt bijvoorbeeld de huidige koers maar liefst zo’n 20 % onder de verwachte boekwaarde voor 2015-16.
Het dividend blijft interessant en het rendement erg fraai (4,6 % bruto verwacht). Daar er slechts 50 % van de courante winst (zonder eenmalige elementen en vastgoedmeerwaarden) wordt uitgekeerd.
KOPEN.

 

Discounters

Het valt niet te ontkennen dat Aldi en Lidl sinds enige tijd het Britse distributielandschap op hun kop hebben gezet en een heuse prijzenslag hebben ontketend. Hoewel ze samen nog net geen 10 % marktaandeel inpalmen, leggen ze de “grote 4”, goed voor meer dan 70 % van de markt (ruim 16 % voor Sainsbury), wel het vuur aan de schenen. Bij de grote spelers is het dan ook alle hens aan dek om de aanval van de discounters te counteren en zo hun marktaandeel en winstgevendheid in de toekomst zo goed mogelijk te vrijwaren. Maar niet alle spelers slagen even goed in hun opzet.

 

Welke troeven heeft Sainsbury?

Ook Sainsbury ontspringt de dans niet. Hoewel het mee moet gaan in de spiraal van prijsverlagingen, blijven de marges t.o.v. de concurrenten bijzonder comfortabel. Sainsbury mikt met succes op kleinere gemakswinkels, niet-voeding (o.a. kleding) en onlineverkoop. Bovendien is het meer dan een loutere distributeur. Zo kan het zowat 10 % van zijn bedrijfswinst putten uit de bankactiviteiten en zorgen de vastgoedactiviteiten (zoals de verkoop van appartementen boven de winkels) jaarlijks voor een extra kers op de taart.

 

Halfjaarresultaten

Ondanks de val van de halfjaarwinst (zonder eenmalige elementen en vastgoedmeerwaarden) met 16,7 % presteerde Sainsbury toch beter dan verwacht. Desalniettemin kreeg de eind september (omzetcijfer 2e kwartaal + positieve vooruitzichten) opgeveerde koers weer een tik. De prijsdruk zal ongetwijfeld nog aanhouden. Lidl plant de komende 3 jaar immers nog heel wat winkelopeningen. Toch is Sainsbury o.i. te fors afgestraft. Dit jaar zal de winst alleszins opnieuw worden opgepept door mooie meerwaarden op het vastgoed en de verkoop van de apotheken in de winkels.

 

Koers op het moment van de analyse: 242,60 pence

 

Sainsbury is met een marktaandeel van ruim 16 % en meer dan 1 300 winkels in het hogere marktsegment de op twee na grootste supermarktketen van het Verenigd Koninkrijk. De groep beschikt ook over een onlinewinkel met thuisbezorgingsdienst, en over een belangrijke vastgoedportefeuille. Ze is tevens eigenaar van Sainsbury’s Bank en baat ook met een partner Netto-discountwinkels uit.

Deel dit artikel