Analyse
Nyrstar treft maatregelen 2 jaar geleden - dinsdag 10 november 2015

Om het hoofd te bieden aan de aanhoudend lage zinkprijs, wil de CEO zo snel mogelijk de financiën van de groep verstevigen.

Drie weken na de mededeling komen we iets meer te weten over de voorziene maatregelen. Ook neemt het verhaal een onverwachte wending: de verticale integratie, de rode draad sinds 2009, zou wel eens kunnen worden afgevoerd. Het aandeel blijft erg riskant (4).
HOUDEN ALS U DURFT.

 

Onmisbare maatregelen…

Gezien de wanhopig lage zinkprijs en de hoger dan voorspelde kost voor de opwaardering van een gieterij, vat Nyrstar de koe bij de hoorns.
- In februari of maart 2016 (na bekendmaking van het resultaat 2015) zal Nyrstar alweer een kapitaalverhoging doorvoeren (3e in 4 jaar!), die gepaard zal gaan met voorkeurrechten. De groep wil zo 250 à 275 miljoen euro ophalen. Dit is meer dan voorzien (equivalent van 50 % van huidige beurskapitalisatie!!).

 

Maar Trafigura (belang van 20 %) zal voor 125 miljoen intekenen. Dit zal zijn belang waarschijnlijk tot meer dan 30 % opdrijven. Wel is de hoofdaandeelhouder niet van plan een bod te lanceren. Overigens zullen de banken, die de kapitaalverhoging organiseren, borg staan voor het succes van de operatie.


- Daarnaast onderhandelt de groep over de voorverkoop van een deel van haar productie. Ze hoopt zo 150 à 200 miljoen euro binnen te rijven. Ook voorziet ze nieuwe besparingen in de mijnactiviteiten.


- Tenslotte overweegt Nyrstar obligaties uit te geven... mits aanvaardbare financieringslasten. Tegenwoordig zou de groep immers jaarlijks meer dan 13 % moeten bieden op 5 jaar!


… maar is dit voldoende?

 - De raffinagetak is dan wel winstgevend, de zinkmijnactiviteiten (waarin Nyrstar sinds 2009 1 miljard investeerde) hebben de voorbije jaren als gevolg van de lage zinkprijs, buitensporig veel liquiditeiten vernietigd (ook het geval bij andere sectorspelers), waardoor de schuld aanzwelt (momenteel 841 miljoen euro).


- Dankzij de kapitaalverhoging zal Nyrstar zijn schuldenberg beter kunnen torsen. Ook veerde de koers van de Nyrstar-obligaties op, wat aantoont dat de markten vertrouwen hebben in de groep. Zo bereikte de koers van de obligatie met vervaldatum in mei 2016 bijna 100 % (415 miljoen; houden). De volgende vervaldatum is pas in 2018.


Strategisch keerpunt

Tegen dan zou een beter evenwicht tussen vraag en aanbod de zinkprijs moeten opdrijven en bijgevolg de winstgevendheid van de mijnen. Maar tegen alle verwachtingen in overweegt Nyrstar zijn mijnen af te stoten! In dit geval zouden fikse afwaarderingen worden opgetekend: meer dan 100 miljoen op de 624 miljoen (=1,80 EUR per aandeel) die in de boeken staan. Wel zullen zo meer middelen vrijkomen voor meer winstgevende investeringen, wat de koers zal boosten. 


Koers op het moment van de analyse: 1,63 EUR

 

Het Belgische Nyrstar is de grootste zinkverwerker ter wereld (mijnen en smelterijen - 8 % van de nog erg gefragmenteerde wereldwijde markt) en nummer 3 voor lood (7 % van de omzet). Sinds 2009 streeft de groep naar een verticale integratie door mijnen te kopen om grotendeels te voorzien in haar zinkbehoeften.

 

Deel dit artikel