Analyse
Lufthansa: stormwaarschuwing? 2 jaar geleden - donderdag 26 november 2015

Deutsche Lufthansa kampt met tal van uitdagingen.

Om op te boksen tegen de concurrerende lowcostmaatschappijen en de maatschappijen rond de Perzische Golf, moet de groep zich heruitvinden en kosten besparen. Eerder nam ze al maatregelen om haar competitiviteit op te drijven maar er rest nog een lange weg te gaan.
De koers houdt grotendeels rekening met het slechts nieuws, maar de decote is te gering en het aandeel niet koopwaardig. Opdat we onze mening zouden herzien, zou de directie een langetermijnakkoord moeten kunnen sluiten wat de besparingsmaatregelen betreft. Maar gezien het protest van het personeel lijkt dit momenteel vrij onwaarschijnlijk.
HOUDEN.

 

Recordjaar

Het jaar 2015 zal geen makkelijk jaar zijn geweest. Zo werd de groep geplaagd door vele stakingen, verloor ze een vliegtuig in de Franse Alpen, lijdt ze onder de druk op de ticketprijzen en wegen de recente aanslagen zwaar door op het luchtverkeer.

Maar ondanks die moeilijkheden zal Lufthansa voor 2015 recordresultaten kunnen neerzetten. Ook verhoogde de directie onlangs de doelstelling m.b.t. de bedrijfswinst: zo tipt ze nu op een resultaat tussen 1,75 en 1,95 miljard euro (t.o.v. 1,5 miljard voorheen), een record in 8 jaar tijd. Dit is te danken aan enerzijds een heel mooi zomerseizoen en anderzijds de lage olieprijs.

 

Basisprobleem houdt aan

Maar ondanks de betere resultaten op papier is er geen reden om te juichen. De groep steekt het dan ook niet onder stoelen of banken: de eenheidsinkomsten (per passagier, per kilometer) boeren achteruit terwijl de eenheidskosten (zonder olie) alsmaar blijven klimmen. Probleem is dat de olieprijs niet immer laag zal blijven.Gezien zowel op de korteafstandsvluchten (Ryanair) als op de langeafstandsvluchten (Etihad, Emirates) een bitse concurrentie heerst, moet de groep bijgevolg alsmaar kosten uitsparen. Helaas stoot ze hierbij op verzet vanwege het personeel, met stakingen tot gevolg.

 

Koers op het moment van de analyse: 13,27 EUR

 

Lufthansa is een Duitse luchtvaartmaatschappij met meer dan 100 000 werknemers die 75 % van haar omzet in het personenvervoer realiseert. Tot de groep behoren ook Austrian Airlines, SWISS en Germanwings. Voorts heeft Lufthansa participaties in Brussels Airlines, JetBlue en SunExpress. De groep is ook actief op het vlak van logistiek (10 % van de omzet), onderhoud en herstel van vliegtuigen (9 %) en restauratie (6 %).


Deel dit artikel