Analyse
GBL: diversifieert zijn portefeuille 2 jaar geleden - vrijdag 13 november 2015

GBL zoekt een beter evenwicht tussen rendements- en groeiaandelen.

De grootste belangen zijn echter correct gewaardeerd en de decote ligt in lijn met het historisch gemiddelde.
HOUDEN.

2015 werd beïnvloed door het belang in LafargeHolcim (9,4 %) en het gekrompen belang in Total (20 % van intrinsieke waarde). Over de eerste 9 maanden van 2015 klom de winst per aandeel met 22 % tot 5,80 EUR per aandeel. De recurrente liquiditeiten (geïnde dividenden…) namen met 7 % toe. GBL trekt dan ook zijn dividend op voor 2015 (2,14 EUR netto).

 

Sinds begin 2015 is GBL aan het diversifiëren. Zo deed het zijn belang in Suez Environnement van de hand en bouwt het zijn belang in Total af (meerwaarde van 1,55 EUR per aandeel voorzien in 4e kwartaal). De vergaarde inkomsten zullen dienen om te mikken op bedrijven met een leiderspositie op hun markt, zonder referentieaandeelhouder, met een solide balans en een gunstige geografische diversificatie. De nieuwe groeipool is al goed voor ±11 % van de intrinsieke waarde (15 % voorzien op termijn). GBL versterkte zijn belang in Umicore en stapte in het kapitaal van Ontex en Adidas.

 

Het dividendrendement is gul maar daar de décote (25 %) in lijn ligt met het historisch gemiddelde en de grote belangen (Total, Imerys, SGS, LafargeHolcim, Pernod Ricard…) correct gewaardeerd zijn, is het koerspotentieel beperkt.

 

 Koers op het moment van de analyse: 74,26 EUR

 

GBL is een Belgische holding die deel uitmaakt van het Frère-imperium. De waarde van de portefeuille wordt vooral bepaald door de participaties in Total, Lafarge, Imerys, SGS, Pernod-Ricard en GDF Suez.

 

Deel dit artikel