Analyse
CFE: recordjaar, niet te extrapoleren 2 jaar geleden - vrijdag 27 november 2015

Gezien CFE vrijwel zijn volledige winst put uit baggeraar DEME zal de groep in 2015 een absoluut record neerzetten.

DEME kon immers een aantal grote projecten afronden. Maar opdat de koers van CFE verder zou klimmen, moet de bouwdivisie eerst echt herstellen, waarna de groep ze zou kunnen afsplitsen of afstoten. 

HOUDEN.

 

De omzetgroei van DEME (70 % van de omzet van CFE) is zwakjes (-3,4 % in 1e halfjaar, +0,9 % in 3e kwartaal). Maar de bedrijfsmarge zal in 2015 aandikken. Dit is te danken aan het efficiënte gebruik van de vloot en de inkomsten uit een aantal afgeronde projecten (uitbreiding Suez-kanaal). In 2016 zullen echter veel minder projecten worden beëindigd. Voor 2016 tippen we dan ook op een winstdaling van CFE tot 6 EUR per aandeel (t.o.v. 7,20 in 2015 zonder eventuele minwaarde in Tsjaad). Het orderboekje van DEME stabiliseert op een recordniveau, de vooruitzichten ogen fraai ondanks de verwachte groei van de wereldvloot en DEME blijft in de running om een paar erg grote contracten binnen te halen (tunnel tussen Denemarken Duitsland...). Maar de bouwtak blijft verlieslatend (verlies op Brusselse werven, herstructureringen in buitenland, verlies in Tsjaad...). Wel blijft Ackermans & van Haaren, de aandeelhouder van CFE voor 60,4 %, de tak herstructureren (afgerond eind 2015?). Toch zou de divisie ook in 2016 nog verlies kunnen lijden. 

 

Koers op het moment van de analyse: 109 EUR

 

Belgische groep, actief in de bouw, de vastgoedpromotie en het baggeren (via DEME waaruit het grotendeels zijn winst boekt). Na het afsluiten van een akkoord met Ackermans & van Haaren en Vinci, houdt CFE sedert 24/12/13, 100% van DEME aan. Ackermans & van Haaren is de referentieaandeelhouder geworden van CFE met een belang van 60,4%.

 

Deel dit artikel