Analyse
bpost: goed kwartaalresultaat 2 jaar geleden - maandag 9 november 2015

Ook in het derde kwartaal kon de groep goed boeren. Bijgevolg zou ze in staat moeten zijn dit jaar haar doelstellingen te halen, o.a. wat het dividend betreft.

Bovendien is het aandeel weinig riskant. 
HOUDEN.

 

Het derde kwartaal is geruststellend. Wel boerde de omzet met 3,3 % achteruit, als gevolg van de lagere vergoeding van de Belgische staat voor de verdeling van kranten. De druk op de postvolumes nam in de loop van het kwartaal echter af (-4,7 % t.o.v. -5,3 % in 1e kwartaal en -6,1 % in het 2e kwartaal). Bovendien wordt de activiteit steeds meer geboost door het succes van e-commerce waardoor alsmaar meer postpakketten worden verzonden: zo klom het aantal zendingen met 10,5 %. Hierdoor wordt het structureel verval van de postvolumes mooi gecompenseerd.
Over het voorbije kwartaal leed de winstgevendheid onder de herstructureringslasten als gevolg van de invoe-ring van het nieuwe sociaal plan (0,27 EUR per aandeel). Maar zonder deze uitzonderlijke kost ging de bedrijfswinst, die al een historisch hoogtepunt bereikte, nog met 10 % vooruit. De groep blijft dus haar kosten erg strikt beheren en mooie liquiditeiten genereren. We trekken onze winstramingen op (zonder uitzonderlijke elementen) tot 1,56 EUR voor 2015. Voor de volgende jaren mikken we op 1,55 EUR per aandeel, zowel voor 2016 als voor 2017.

 

Koers op het moment van de analyse: 23,89 EUR

 

De vroegere Belgische post. Gezien de verstuurde post jaar na jaar afneemt, evolueert bpost op een markt die structureel afneemt. Sinds de liberalisering van de markt in 2011 verovert de concurrentie alsmaar meer marktaandeel. Ook is bpost, net als andere historische postbedrijven, zich beginnen te diversifiëren (pakjesdienst, e-commerce).

 

Deel dit artikel