Analyse
Biocartis moet zich nog bewijzen 2 jaar geleden - dinsdag 10 november 2015

Winst boeken is zeker niet voor morgen.

Biocartis is erg riskant, vooral gezien de prijzen op zijn markt vrij laag liggen en de concurrentie er bijzonder sterk is (zoals Roche of Abbott). Heeft u het aandeel in portefeuille, verkoop het. Zo niet, vermijd het.

 

Low cost én doeltreffend

Biocartis werd opgericht in 2007 en is actief in moleculaire diagnose, een markt in volle ontwikkeling (+10 % per jaar, 8 miljard USD per jaar binnen 2 jaar). Sinds 2014 verkoopt het zijn minilab Idylla, een toestel dat aan de hand van een klinisch staal van een type kanker of infectieziekte (onder de vorm van een cartridge) in maximum 150 minuten een diagnose kan stellen. Het feit dat de test zo snel en makkelijk in gebruik is en relatief weinig kost, zorgt ervoor dat het product zowel kleine als grote labo's kan aanspreken.

 

Wordt het toestel verder gecommercialiseerd, dan zouden sneller diagnoses kunnen worden gesteld en patiënten doeltreffender kunnen worden behandeld, wat tot een meer gepersonaliseerde geneeskunde zou leiden.

 

Kinderschoenen

Tot nog toe bestaan voor Idylla nog maar twee testen (huidkanker, dikkedarmkanker). Bedoeling is echter dat jaarlijks 4 à 5 bijkomende testen worden ontwikkeld. Uiteraard is de uitbreiding van het aantal testen cruciaal voor het commercieel succes van Biocartis. Dit jaar zullen 75 exemplaren van Idylla worden verkocht in Europa. Verder wacht het labo nog op groen licht om zijn toestel in de VS op de markt te mogen brengen.

 

Om het aantal tests uit te breiden, zal Biocartis enorme investeringen moeten doen, of dit nu op eigen houtje is of in samenwerkingsverband (de inkomsten van Biocartis zijn vandaag hoofdzakelijk afkomstig van voorschotten in het kader van partnerships die het labo afsloot). Dankzij de middelen die de groep tijdens haar beursintroductie in april kon binnenrijven (128 miljoen euro), zou Biocartis het alvast tot 2018 moeten kunnen uitzingen. Volgens ons zal er echter zeker geen winst worden geboekt voor 2019-2020...

 

Koers op het moment van de analyse: 12,13 EUR

 

Deel dit artikel