Analyse
Umicore: kwartaalresultaat zoals verwacht 2 jaar geleden - donderdag 22 oktober 2015

Het 3e kwartaal was even solide als de 2 vorige.

Wel zal de bedrijfswinst dit jaar volgens Umicore in het midden van de prognosevork (+13 à 24 %) uitkomen en niet meer aan de bovenkant. In 2016 is de winstgroei volgens ons verzekerd.
KOPEN.

 

In het 3e kwartaal stegen de verkopen met 10 % (+12 % in 1e halfjaar). Dit was het geval voor alle divisies, behalve de recyclage (-12 %), wat te wijten was aan de lage metaalprijzen en de gesloten fabriek in Hoboken (uitbreidingswerken). De verkopen in de katalysatoren (+19 %) zakten lichtjes in China (stabiele automarkt) maar bijna overal elders werd marktaandeel ingepalmd. Over de risico's rond de toekomst van diesel (VW-schandaal) zijn we echter weinig bezorgd daar Umicore oplossingen levert voor alle motoren. In de batterijen klommen de verkopen verder (+24 %), opgepept door de overnames alsook door de nieuwe modellen en de stijgende verkopen van elektrische voertuigen (vooral in China). We stemmen onze ramingen af op die van Umicore (minder optimistisch) en mikken op een winst per aandeel van 1,75 EUR in 2015. Erna is de winstgroei verzekerd. De doelstelling om tussen 2015 en 2020 de bedrijfswinst van 2014 te verdubbelen vinden we voorzichtig. Sinds augustus veerde de prijs van edelmetalen op met 8 à 9 %, wat goed nieuws is voor de recyclage. Voor 2016 tippen we op een winst per aandeel van 2,30 EUR.

 

Koers op het moment van de analyse: 37,02 EUR

 

Umicore is een Belgische chemiegroep, gespecialiseerd in geavanceerde materialen (herlaadbare batterijen...) en edele metalen (katalysatoren,…) en de recyclage ervan (grootste recyclagebedrijf van edele metalen ter wereld met 350 000 ton per jaar). Bezit nog 3,09 % van zinkraffineur Nyrstar.

 

Deel dit artikel