Analyse
Philips: geen beterschap in zicht 2 jaar geleden - donderdag 1 oktober 2015

Philips tracht zich heruit te vinden. Een duurzaam herstel zit er echter voorlopig niet in en de groep is te optimistisch.

De aandeelhouder dreigt hiervoor op te draaien. Ondanks de daling is het aandeel te duur gezien de groeivooruitzichten.

VERKOPEN.

 

Philips beweert dat om zijn herstel te boosten, het de verlichting moet afsplitsen en focussen op de gezondheid en lifestyle via het internet der dingen (bloeddrukmeter, stofzuiger, personenweegschaal,...). Hierbij worden de resultaten onmiddellijk doorgestuurd naar uw dokter of specialist. Deze evolutie zit er ongetwijfeld aan te komen. Tal van dergelijke applicaties zijn echter al elders beschikbaar, gratis dan nog wel. Philips zal dus moeten bewijzen dat het de concurrentie kan overtreffen! Gelukkig blijft zijn belangrijkste markt de VS, die economisch gezien blijft herstellen, al blijven de gezondheidsuitgaven er onder druk. De vertraging van de groeilanden is echter een rake klap gezien deze tot nu toe de aftakelende verkopen in Europa compenseerden. De margedoelstelling tegen 2016 (11 %) komt hierdoor dan ook serieus in het gedrang (in het 1e halfjaar 2015 bedroeg de marge amper 6 %). En al blijft de schuld binnen de perken (40 % van eigen vermogen), is het dividend gewaarborgd (brutorendement van 4 %) en zal de groep nog eigen aandelen inkopen, toch is dit o.i. onvoldoende om de koersdaling in te dammen.

 

Koers op het moment van de analyse: 21,05 EUR

 

Philips is een Nederlands bedrijf dat zich verder herstructureert. De groep kondigde de afsplitsing van de lichttak aan om opnieuw te focussen op de gezondheid (medische apparatuur...), lifestyle (consumentenelektronica,...).

 

Deel dit artikel