Analyse
Galapagos: speculeren op een nieuwe partner? 2 jaar geleden - woensdag 7 oktober 2015

Het einde van de samenwerking met AbbVie deed de koers kelderen. Een opportuniteit?

Neen. Er hangt een enorme onzekerheid rond het aandeel van Galapagos, dat hierdoor erg speculatief is geworden. Tenzij u een rasechte speculant bent, raden we u aan uw winst op te strijken. Over het algemeen zijn we niet zo happig op kleine biotechnologiegroepen in een vroegtijdig stadium: hun aandeel is namelijk te riskant en moeilijk te evalueren.

 

Gemiste kans

Filgotinib bevindt zich op het einde van fase II van het klinisch onderzoek (geen commercialisering voorzien voor 3 of 4 jaar). Dit is het verst gevorderde medicijn van de portefeuille van Galapagos (6 medicijnen in totaal). Had AbbVie de licentie effectief gekocht, dan had het labo 200 miljoen dollar op zak gestoken. Ook had dit erop kunnen wijzen dat AbbVie een oogje had op Galapagos.

 

Geen ramp

Hoe dan ook, Filgotinib blijft voor Galapagos prioritair en dankzij zijn flink gespijsde kas zal het labo in 2016 in staat zijn de laatste testfase aan te snijden zonder partner. Ook zouden kandidaat-partners toenadering hebben gezocht. Gezien het verre stadium waarin het medicijn zit (en zelfs al is er statistisch gezien amper 1 kans op de 2 dat het effectief wordt gecommercialiseerd) zou een nieuw akkoord immers voordeliger kunnen zijn dan het huidige akkoord met AbbVie.

 

Fundamentele vraag

Er wordt in grote mate getipt op een nieuw partnerschap in de volgende weken of maanden of zelfs op een overnamebod. Volgens velen is Filgotinib immers een potentiële blockbuster, die jaarlijks tot 2 miljard euro kan opbrengen. Maar waarom ziet AbbVie, dat nochtans over voldoende liquiditeiten beschikt, dan af van de licentie? Op die manier kon het immers de ontwikkeling van Filgotinib vertragen en een sterke concurrent uitschakelen. Ook toonde onderzoek aan dat het medicijn van AbbVie niet beter is dan dat van Galapagos en omgekeerd! Is de beslissing van AbbVie dan ingegeven door andere redenen?

 

 

Koers op het moment van de analyse: 41,48 EUR

Deel dit artikel