Analyse
Euronav: solide vooruitzichten 2 jaar geleden - donderdag 29 oktober 2015

Ondanks de gewoonlijke zomerdip was het 3e kwartaal solide.

Ook veren de transporttarieven op nu de winter nadert. De Belgische groep beschikt over een jonge vloot, die ze vorig jaar nog tegen een goede prijs uitbreidde. Ze is goed geplaatst om te profiteren van de huidige transporttarieven (winstgevend sinds eind 2014) en fraaie dividenden uit te keren.
KOPEN.

 

Zoals gewoonlijk fluctueren de tarie-ven voor het olietransport enorm. Gemiddeld zijn ze voor de grote schepen in het 3e kwartaal meer dan verdubbeld t.o.v. een jaar voorheen. De kwartaalwinst kwam dan ook uit op 0,41 EUR per aandeel (t.o.v. verlies 1 jaar voorheen). De lage olieprijs vormt geen bedreiging voor de tarieven en boost zelfs de wereldwijde consumptie (+1,9 % verwacht in 2015). En gezien dit het gevolg is van de OPEC-strategie (meer produceren om niet-OPEC olievelden met hogere kosten te dwingen te sluiten), leggen de schepen langere trajecten af en stijgt de vraag naar transport. Het aanbod zou in 2016 en 2017 jaarlijks amper 3 à 4 % hoger gaan (gezien het orderboekje van scheepswerven). En al liggen de tarieven in 2016 en 2017 lager dan in 2015, ze zullen erg winstgevend blijven (behalve als de Chinese economie bruusk vertraagt of de OPEC van strategie verandert). Euronav zal 80 % van zijn winst uitkeren. Voor het dividendrendement voorzien we na 9 % netto in 2015, 5,2 % in 2016 en 4,5 % in 2017.

 

Koers op het moment van de analyse: 13,78 EUR

 

Het Belgisch bedrijf Euronav is een van de grootste onafhankelijke zeevervoerders ter wereld van olie en olieproducten (niet gecontroleerd door oliemaatschappijen).

 

Deel dit artikel