Analyse
CMB: u kunt ingaan op het bod tot 6 november 2 jaar geleden - woensdag 21 oktober 2015

De prijs lijkt ons vrij correct en weerspiegelt de huidige waarde van de CMB-vloot.

De hoop op een tegenbod lijkt ons nihil.
Ga in op het bod.

 

Zoals begin september aangekondigd biedt Saverco (de holding van Marc Saverys) 16,20 EUR per CMB-aandeel.

 

Het bod ligt echter lager dan de boekwaarde van de groep die we tegen het einde van het jaar inschatten op 25 EUR per aandeel (dankzij de stijgende dollar).

 

Maar gezien de schulden van CMB even hoog liggen als het eigen vermogen, de groep verlies zal blijven lijden (verlies van 3 EUR per aandeel voorzien voor 2015 en van 2 EUR voor 2016) en er geen enkel dividend in zicht is, kan men ervan uitgaan dat de geboden prijs niet ondermaats is.

 

Daar Marc Saverys al 50,7 % van CMB in handen heeft (en zijn zus 16,1 %), is een tegenbod hoogst onwaarschijnlijk. En zoals dit vaak het geval is, is het bod gelinkt aan bepaalde voorwaarden. Zo kan Saverys het bod annuleren indien de Baltic Dry index (weerspiegelt het gemiddelde van de vrachttarieven voor droge bulk) onder de 668 punten duikt. De index nadert momenteel 747 punten en is over het algemeen erg volatiel. Maar volgens ons zal Saverys zich niet terugtrekken. Hij is immers al hoofdaandeelhouder van CMB en is er zich goed bewust van dat de sector momenteel door een moeilijke fase gaat. Dit is ook de reden waarom hij dit opportunistisch initiatief heeft genomen.

 

Koers op het moment van de analyse: 15,51 EUR

 

CMB is een Belgische rederij, via dochter Bocimar actief in het vervoer over zee van bulkgoederen. Via een 51 %-participatie in ASL ook actief in luchtvervoer (vracht- en passagiersvervoer, leasing).

 

Deel dit artikel