Analyse
Zurich Insurance zet stap terug 2 jaar geleden - woensdag 30 september 2015

Zurich Insurance moet aan zijn expansiestrategie en de overname van het Engelse RSA verzaken.

De resultaten boeren achteruit. In die mate dat de groep aan haar expansiestrategie en de overname van het Engelse RSA moet verzaken. Maar al verloor het rendement van het aandeel (koers + dividend) 3,9 % op 12 maanden (in EUR), toch is het aandeel niet goedkoop gezien de huidige koers-winstverhouding, namelijk 10,9.
Niet kopen maar houden voor het dividend. Geef de voorkeur aan
Axa.

 

Moeilijke kwartalen

Zurich Insurance slaagt er niet in het vertrouwen van zijn beleggers terug te winnen. De verzekeringssector kampt dan ook met moeilijkheden: de financiële inkomsten staan onder druk, de regels worden steeds strenger, er heerst een bitse concurrentie...

 

Ook namen in het 2e kwartaal de kosten in de tak niet-leven toe. En in het 3e kwartaal zal het resultaat in de rode cijfers belanden, wat enerzijds te wijten is aan een kostenstijging in de VS en anderzijds aan de schadevergoedingen die zullen worden betaald als gevolg van een ontploffing in een Chinese haven in augustus (±200 doden, grote materiële schade...).

 

Voor heel 2015 tippen we, gezien ook het 4e kwartaal moeilijk dreigt te zijn, op een winst per aandeel van 19 CHF. Rekening houdend met de aankondigde herstelmaatregelen mikken we voor 2016 op een winst per aandeel van 22 CHF.

 

Nieuwe strategie?

Terwijl Zurich zijn internationale expansie wilde verderzetten mits de aankoop van RSA (om Canada en Scandinavië aan te boren en zich te versterken in Latijns-Amerika en het VK), is het gezien de aftakelende resultaten nu verplicht aan de overname te verzaken. Vooral gezien het fikse prijskaartje. De groep behoudt zo haar cash om eigen aandelen in te kopen en/of om het dividend op te trekken (brutorendement van 7 %, de belangrijkste troef van het aandeel).

 

Koers op het moment van de analyse: 236,30 CHF

 

De Zwitserse verzekeringsmaatschappij Zurich is actief in de tak leven en niet-leven (brandverzekering...). Daar de groep gespecialiseerd is in schadeverzekeringen, is ze gevoelig voor natuurrampen. Is geïnteresseerd in RSA (groeipool).

 

Deel dit artikel