Analyse
Volkswagen VZ leverde deze ochtend 15 % in! 2 jaar geleden - maandag 21 september 2015

De Duitse constructeur wordt ervan beschuldigd gesjoemeld te hebben met motormanagementsoftware die helpt de uitstoot van schadelijke stoffen te beperken.

We komen hier uitgebreider op terug zodra er meer info beschikbaar is. In afwachting laten we ons advies ongewijzigd.
HOUDEN.

 

Volgens de Amerikaanse milieutoezichthouder zou VW er bij een aantal van zijn dieselmodellen voor gezorgd hebben dat er alleen een schonere verbranding plaatsvindt op het moment dat de auto's naar de periodieke keuring moeten. De affaire zou grote financiële gevolgen kunnen hebben. Niet alleen zal VW op eigen kosten alle betrokken modellen die verkocht werden sinds 2008 moeten terugroepen (ongeveer 500.000 wagens), de constructeur kan ook burgerlijk aansprakelijk worden gesteld en riskeert een miljardenboete. Dat heeft uiteraard gevolgen voor de winstvooruitzichten op korte en middellange termijn, en de groep moet al afrekenen met de vertraging op o.a. de Chinese en de Braziliaanse markt. We schroeven onze winstramingen terug.

Voor D’Ieteren, dat zo’n 40 % van zijn courante winst voor belasting haalt uit de import van VW-wagens, is dat zeker een harde noot om te kraken. Het besmeurde imago van VW zal ongetwijfeld op de verkopen voor de komende kwartalen wegen. Het is evenwel nog te vroeg om een cijfer te plakken op de impact hiervan. Deze onzekerheid biedt ons niettemin een extra reden om het bedrijf op de verkooplijst te laten. We twijfelen er immers nog steeds aan dat de groep de capaciteiten heeft om de komende jaren haar winstgevendheid gevoelig op te krikken.

Koers op het moment van de analyse: 137,75 EUR

 

Volkswagen is de grootste autoconstructeur van Europa en wil tegen 2018 de grootste ter wereld worden. De groep is eigenaar van VW, Audi, Seat, Skoda, Bentley, Bugatti, Lamborghini en Porsche en is ook nog actief in vrachtwagens.

 

Deel dit artikel