Analyse
Turbo’s: handel niet altijd mogelijk? 2 jaar geleden - woensdag 23 september 2015

De turbo’s zijn producten voor doorgewinterde speculanten.

Met een turbo (ook spider en speeder genaamd) kunt u speculeren op de evolutie van een munt, aandeel, beursindex, grondstof. Het product heeft een hefboomeffect of hefboomwerking waardoor de schommelingen van het onderliggend actief worden uitvergroot.
Als de marktomstandigheden te extreem worden, kan de houder soms zijn stukken aan de straatstenen niet meer kwijt.

 

Naast de forse koersbewegingen en het mogelijke verlies van de volledige inleg heeft de turbo nog één groot nadeel: de liquiditeit. De uitgever van het product heeft zich verbonden om als marktmaker op te treden en een bied- en laatkoers te afficheren zodat de houder ten allen tijde kan kopen of verkopen. Maar als de marktomstandigheden te extreem worden dan verdwijnt de marktmaker uit beeld en kan de houder zijn stukken aan de straatstenen niet meer kwijt. Er zijn immers te weinig beleggers in die producten actief om zonder marktmaker voldoende liquiditeit te genereren.

 

En de voorbije weken, toen de markten in zwaar stormweer terechtkwamen, gebeurde het inderdaad verschillende keren dat de marktmaker van het toneel verdween. Hij moet zich immers altijd kunnen indekken als hij positie inneemt. Als de onderliggende waarde enorme bewegingen maakt, dan komt die indekking op de helling te staan. U moet dus beseffen dat wanneer u in deze producten stapt, u niet altijd zal kunnen handelen. Een extra reden om ze definitief van uw menu te schrappen.

 

Deel dit artikel