Analyse
Telecom Italia: mogelijke kapitaalherstructurering 2 jaar geleden - maandag 14 september 2015

Telecom Italia (TI) overweegt zijn spaaraandelen (aandelen zonder stemrecht), die ca. 30 % van het kapitaal uitmaken, af te schaffen.

VERKOPEN.

 

Mogelijks zou hoofdaandeelhouder Vivendi zijn belang in TI opdrijven van 15,5 % tot 20 %. Dit zou voor de groep een manier kunnen zijn om te vermijden dat haar belang zou verwateren in geval de spaaraandelen in gewone, stemgerechtigde aandelen zouden worden omgezet. Mocht TI daadwerkelijk korte metten maken met zijn spaaraandelen, dan zou dit immers een significante impact hebben op de gewone aandelen. De spaaraandelen, die momenteel 0,16 EUR goedkoper zijn, maken immers 30 % uit van het totaal aantal aandelen van de groep. Volgens de geruchtenmolen zouden de beleggers vrijwillig hun spaaraandelen kunnen omruilen tegen gewone aandelen mits betaling van 0,08 EUR cash (1 spaaraandeel voor 1 gewoon aandeel). TI zou dankzij de operatie 500 miljoen euro kunnen vergaren. Helaas is dit niet voldoende om de financiële situatie van de groep recht te trekken gezien haar hoge schuldenberg. Overigens was de winst in het eerste halfjaar vrijwel nihil ten opzichte van een jaar voorheen (0,03 EUR) en tonen de onderhandelingen met de vakbonden voor het verlagen van de loonkosten aan dat TI nog inspanningen zal moeten doen opdat haar kostenstructuur efficiënt zou zijn.

 

Koers op het moment van de analyse: 1,09 EUR

 

Telecom Italia is de grootste telecomoperator van Italië, zowel voor vaste als voor mobiele telefonie (TIM). Ook actief in Zuid-Amerika (o.m. TIM Brasil) en elders in Europa (internet).

 

Deel dit artikel