Analyse
Is de Nederlandse groep DSM interessant? 2 jaar geleden - woensdag 23 september 2015

Koninklijke DSM (NL0000009827) is vooral actief op de voedingsmarkt (zowel voor mens als dier) en ook in hoogtechnologische producten voor onder meer de automobiel- en elektronicasector.

Rekening houdend met de vooruitzichten en ondanks de daling van de koers tijdens de laatste twee maanden is DSM nog steeds niet aantrekkelijk genoeg voor een aankoop. Beleggers die het aandeel in de portefeuille hebben, mogen het wel HOUDEN.

 

DSM is gestart met een herstructurering en snijdt 5 % van zijn personeelsbestand weg door verschillende van zijn ondersteunende activiteiten te centraliseren (financiën, juridisch departement, human resources…). Alles samen zouden deze besparingen tot 2017 125 tot 150 miljoen EUR moeten opleveren.
Maar de kwartaalcijfers, weliswaar iets beter dan verwacht, zijn verre van schitterend en dat ondanks de zeer gunstige wisselkoerseffecten.
In het tweede kwartaal ging de omzet er met 12 % op vooruit (2 % buiten wisselkoerseffecten) en de operationele winst met 6 %. De divisie materialen (+25 %) profiteerde van de daling van de productiekosten terwijl de divisie voeding (-6 %) te kampen heeft met prijsdruk voor vitamine E.
Uiteindelijk is de winst per aandeel (op vergelijkbare basis) met 11 % teruggevallen.
De groep heeft haar verwachtingen voor 2015 gewoon bevestigd.

 

Koers op het moment van de analyse : 42,26 EURDeel dit artikel