Analyse
E.ON blijft actief in kernenergie 2 jaar geleden - vrijdag 11 september 2015

Als gevolg van het Duits wetsvoorstel met betrekking tot kernenergie komt de opsplitsing van de groep in twee entiteiten, die oorspronkelijk in 2016 voorzien was, in het gedrang. Mogelijks zullen de resultaten door nieuwe afwaarderingen worden gedrukt.

Ondanks de koersdip blijft het aandeel correct gewaardeerd. Over de vooruitzichten van de groep heerst echter te veel onzekerheid. Niet kopen dus.

HOUDEN.

 

E.ON slaagt er maar niet in om uit de kernenergie te stappen. De voorziene splitsing in enerzijds de toekomstgerichte activiteiten (hernieuwbare energie, distributiekanalen en oplossingen, onder de naam van E.ON) en anderzijds de problematische activiteiten (handel, steenkool en kernenergie, onder de naam van Uniper) kwam recentelijk immers in het gedrang nu de Duitse regering er op staat dat de energiebedrijven op eigen kosten hun kerncentrales zouden ontmantelen. In afwachting van een oplossing zal E.ON bijgevolg zijn kernactiviteit aanhouden.

 

Overigens zullen nieuwe afwaarderingen de resultaten van dit jaar in het rood doen duiken. Maar al zullen deze lasten een negatieve impact hebben, toch zullen de liquiditeiten op korte termijn hierdoor niet worden aangetast. Bijgevolg zal het dividend voor 2015 worden gehandhaafd op 0,5 EUR per aandeel, goed voor een brutorendement van 6 %. 

 

Koers op het moment van de analyse: 8,944 EUR

 

Het Duitse E.ON is actief in de nutssector (elektriciteit en gas). Het nieuws dat Duitsland de uitstap uit kernenergie wil versnellen was een schok voor de groep die nu steeds meer op alternatieve energiebronnen inzet.

 

Deel dit artikel