Analyse
Deutsche Bank: ook een lange herstructurering 2 jaar geleden - donderdag 17 september 2015

De Duitse bank zit in een gelijkaardige situatie als Barclays. Haar herstructurering blijft maar aanslepen.

Ook hier rest dus nog flink wat te doen. Overigens heeft de Duitse groep ons in het verleden al meer dan eens ontgoocheld. We bevestigen dus ons advies.
VERKOPEN.

 

In het 1e halfjaar bedroeg het rendement op eigen vermogen amper 3,8 %. Bijgevolg kozen de aandeelhouders voor een nieuwe directie. In oktober zal dit bestuur een nieuwe versie van het herstructureringsplan van de bank, die in haar sector met een geduchte concurrentie kampt, voorleggen. Naar alle waarschijnlijkheid zal het plan net als bij Barclays de verkoop van diverse activa en kostenbesparingen voorzien (de kosten van Deutsche bedragen vandaag 85 % van de inkomsten !!!).

 

Niettemin zal het herstel van Deutsche Bank volgens ons nog trager en ingewikkelder verlopen dan bij Barclays. Op korte termijn is er van een kapitaalverhoging waarschijnlijk geen sprake. Maar op middellange termijn is dit echter goed mogelijk.

 

De groep zal haar historische strategie van universele bank (alle diensten onder één dak) deels achter zich laten en zou zich ook deels of geheel kunnen terugtrekken uit landen waar een te sterke concurrentie heerst, zoals China en India. 

 

Koers op het moment van de analyse: 26,08 EUR

 

Deutsche Bank is eerst en vooral een zakenbank (diensten aan bedrijven, trading). Daarnaast is ze ook een retailbank en een privé bank (vermogensbeheer, nr. 1 in Duitsland).

 

Deel dit artikel