Analyse
Bod op Spadel 2 jaar geleden - dinsdag 15 september 2015

De grootste producent van mineraalwater van de Benelux zal weldra van de beurs verdwijnen.

De familie du Bois, waartoe ook de CEO behoort en die 91 % van het bedrijf in handen heeft, zal weldra een bod doen op de overige aandelen in omloop tegen 95 EUR per aandeel.
GA IN OP HET BOD ZODRA DAT VAN START GAAT.

 

Waarom Spadel van de beurs laten schrappen?

Er bestaan voldoende goede redenen: zo is het aandeel weinig liquide, is de balans voldoende solide opdat het bedrijf zijn investeringen zelf zou financieren (zonder op de beurs te noteren), kost de beursnotering een fikse duit en brengt dit bovendien verplichtingen mee inzake communicatie en het rapporteren van resultaten.

 

Is het bod interessant?

Ja. Rekening houdend met de huidige koers, de winst per aandeel voorzien in 2015 (4,10 EUR), de boekwaarde (zowat 30 EUR voorzien tegen eind 2015), het toekomstig dividend en het dividendrendement van 1,1 % netto, lijkt het bod ons erg fraai. De premie bedraagt 18,93 % ten opzichte van de laatste koers voor de aankondiging van het bod.

 

Wie is de volgende?

Over een tiental dagen wordt Spadel, na CMB en Pairi Daiza, het derde Belgisch bedrijf dat de beurs verlaat mits een premie aan zijn beleggers. Bijgevolg wordt er volop gespeculeerd over wie het volgende doelwit wordt. Tot nog toe werd getipt op aandelen die gelijkenissen vertonen met de drie voorgenoemde aandelen (waarbij de meerderheid van de aandelen in handen zijn van één familie, waarvan het aandeel weinig liquide is...). Voorbeelden hiervan zijn Sioen, Jensen, Zetes, Compagnie Bois Sauvage, Van de Velde, Roularta, Picanol, Exmar...

 

Niet speculeren

Mogelijks zullen de hierboven vermelde aandelen dus eveneens van de beurs worden geschrapt. Speculaties over een mogelijk, willekeurig en qua timing onvoorspelbaar bod zijn echter geen geldige reden om een aandeel in portefeuille halen. Laat u als belegger eerder leiden door de eigenschappen van het bedrijf en de evaluatie ervan.
Koop in die optiek Van de Velde en Exmar maar verkoop Picanol en Roularta.

 

Koers op het moment van de analyse: 81,40 EUR

 

Deel dit artikel