Analyse
BCP: advieswijziging 2 jaar geleden - dinsdag 29 september 2015

Als gevolg van de onzekerheid rond de toekomst van de groep in Polen en Portugal is het aandeel overdreven afgestraft, in die mate zelfs dat het tegenwoordig goedkoop is.

KOPEN.

 

Op 2 weken ging de koers van BCP 7,7 % lager. Hiermee verloor het aandeel op 3 maanden tijd in totaal al 43,2 %. Over dezelfde periode zakte de Europese bankindex met slechts 15,8 % terwijl dit voor de beursindex van Lissabon, de PSI, amper 8,6 % was. BCP is dus overdreven afgestraft.

 

Reden is de onzekerheid rond het aandeel. In Polen vooreerst zou de Millennium Bank (aangehouden voor 50,1 %) zware verliezen kunnen optekenen als gevolg van hypotheekleningen verstrekt in Zwitserse franken, die de Poolse overheid nu op de banken wil verhalen. En in Portugal zou het Fundo de Resolução (fonds waartoe alle Portugese banken bijdragen, o.a. BCP) kunnen lijden onder de verkoop van Novo Banco (opgenomen in het fonds, dat de toxische activa van de bank verkoopt) tegen een te lage prijs.

 

Hoe dan ook nam de beurskapitalisatie als gevolg van de koersdaling van de laatste 3 maanden met meer dan 2,1 miljard euro af. Dit is overdreven. De resultaten van het 2e kwartaal wezen immers al op beterschap op de Portugese markt. Het aandeel is zodanig afgestraft dat het tegenwoordig goedkoop is. U mag dus kopen. Wel keert BCP geen dividend uit en neemt u hierbij een hoger dan gemiddeld risico (4).

 

Koers op het moment van de analyse: 0,045 EUR

 

Grootste Portugese retailbank, ook actief in andere banksegmenten en in andere regio's (Polen, Roemenië, Turkije, Griekenland, Afrika, VS). 

 

Deel dit artikel