Analyse
Amerikaanse rente: stilaan schertsvertoning 2 jaar geleden - vrijdag 25 september 2015

Amper een week nadat de Fed haar leidend rentetarief ongewijzigd liet, denkt de Amerikaanse centrale bank nu toch dat er nog dit jaar een stijging zit aan te komen.

Hoe dan ook blijven Amerikaanse aandelen op post in onze portefeuilles (na een correctie van 9% sinds hun piekniveaus deze zomer zijn ze zelfs interessanter geworden). Hetzelfde geldt voor groeilandaandelen, die ons inziens in veel gevallen ook te hard werden afgestraft.

 

Amper een week nadat ze het status-quo handhaafde, wakkert de Fed nu dus opnieuw de onzekerheid aan rond de evolutie van haar rentebeleid. Het begint stilaan een potsierlijke vertoning te worden waar niemand baat bij heeft: de beleggers kijken ongerust naar de toekomst, de groeilanden lijden onder het vooruitzicht op een rentenormalisatie in de VS, en de markten vrezen dat een rentestijging het herstel kan fnuiken.

 

We denken echter niet dat de Fed de rente blindweg en tot elke prijs zal optrekken. Bovendien zijn de conjunctuuromstandigheden gunstig: de onderliggende inflatie (die geen rekening houdt met volatiele factoren zoals de prijzen van voeding en energie) bedraagt 1,8% in de VS (dicht in de buurt van het officiële inflatiedoel van 2%), de werkloosheid is heel laag, en de economische groei is solide. De Fed zal op een verantwoorde manier te werk gaan, de rente maar mondjesmaat verhogen, en als dat nodig zou blijken wellicht ook op haar stappen terugkeren.

 

We raden u dus niet aan om te overreageren zodra de Amerikaanse rente stijgt. Temeer omdat het monetair beleid in veel andere regio's erg expansionistisch blijft (lees: bijzonder flexibel om de economische groei te stimuleren, met dus erg lage rentevoeten). Zowel in de eurozone, in China, als in Japan is de kans groot dat de centrale banken hun beleid nog zullen versoepelen.

 

 

Deel dit artikel