Analyse
Alibaba: interessant koopje? 2 jaar geleden - woensdag 9 september 2015

De koers van Alibaba blijft maar dalen. Nochtans zien de vooruitzichten van dit bedrijf er goed uit. Waaraan is de koersdaling te wijten en is het aandeel koopwaardig?

De beursevolutie van de laatste maanden bevestigt onze analyse ten tijde van de beursintroductie: de introductieprijs lag te hoog rekening houdend met de groeivooruitzichten. Het aandeel is erg risicovol en veel te duur.
VERMIJDEN.

 

De Chinese e-commercegroep Alibaba is in september 2014 naar de beurs gekomen. Kwartaal na kwartaal hebben beleggers zich na de publicatie van de cijfers afgevraagd of Alibaba het verschroeiende groeitempo zou aanhouden. De twijfel nam toe waardoor de koers sinds begin 2015 32,6 % is teruggevallen.

 

Met twee elementen hielden beleggers te weinig rekening toen het bedrijf naar de beurs trok. – Enerzijds is de Chinese concurrentie (JD.com en Tencent) toegenomen.
– Anderzijds laat de Chinese economie, waar 85% van de inkomsten vandaan komen, almaar duidelijkere tekenen van verzwakking optekenen. En dit weegt ontegensprekelijk steeds meer op de groei van Alibaba ondanks het feit dat almaar meer Chinezen aankopen uitvoeren op het net.

 

Koers op het moment van de analyse: 70 USD

 

Alibaba ontstond in 1999 en is China's grootste webshop. Concreet brengt het kopers (voornamelijk particulieren) in contact met verkopers (voornamelijk bedrijven) en int het hiervoor een commissie. Alibaba boekt 85 % van zijn inkomsten op de Chinese markt waar het over een bijna-monopolie beschikt.

  

Deel dit artikel