Analyse
Spannende zomer op de beurzen, Chinese turbulentie: hoe reageren? 2 jaar geleden - dinsdag 25 augustus 2015

Het gaat er deze zomer op de markten erg spannend aan toe. Is er reden tot paniek?

Neen! Ondanks de huidige woelige context houdt u volgens ons best het hoofd koel. Diversificatie en voorzichtigheid zijn nu meer dan ooit aan de orde.

 

Donderwolken
Ineenstorting van de olieprijs, vervroegde verkiezingen in Griekenland, onzekerheid rond de renteverhoging van de Fed, economische vertraging in diverse groeilanden o.a. in China dat drie muntdevaluaties doorvoerde... Deze zomer zagen we steeds meer donderwolken zich opstapelen aan de beurshorizon.

 

Onweer
De donder rolde op de markten... Zo kelderde de lokale beurs van Shanghai en leed de Dow Jones index al fors verlies. Ook de Europese beurzen verloren al flink wat pluimen sinds het begin van het jaar. Kortom overal ter wereld kregen de beurzen rake klappen. Vooral de olie-, grondstoffen-, auto- en technologiesector kregen het hard te verduren.

 

China for ever & ever
Hoe men het keert of draait, China leidt de dans. In een eerste fase is Peking rechtstreeks op de beurzen tussengekomen door overheidsinstellingen te financieren opdat deze aandelen zouden kopen en de koersen zouden stutten. Tegenwoordig hanteert de overheid eerder meer traditionele methodes, namelijk de verlaging van de leidende rentevoet en van de geldreserves aangehouden door de Chinese banken.

 

In vergelijking met de westerse banken kunnen de Chinese banken immers bogen op hogere reserves (18 % van hun balans), wat niet betekent dat ze daarom meer solide zijn. Met de kwaliteit van de activa moet immers eveneens rekening worden gehouden. Gezien de Chinese economie en de markten dringend nood hebben aan meer liquiditeiten, is het dus vrij logisch dat er een beroep wordt gedaan op deze bankreserves.

 

Ook de verlaging van de leidende Chinese rentevoet (de 4,85 % à 4,6 %) is volgens ons verstaanbaar. Het is immers onwaarschijnlijk dat het land zijn 7 %-groeidoelstelling dit jaar behaalt (we tippen op ± 6 % dit jaar en 3,5 % op de middellange en lange termijn). Bijgevolg is een renteverlaging vrij logisch.

 

En de rest van de wereld
Uiteraard zullen de gevolgen van een mogelijke Chinese crisis tot ver buiten de landsgrenzen te voelen zijn. Peking is immers niet alleen de tweede grootste economie maar ook het "atelier" van de wereld. Ook is het een erg belangrijke afzetmarkt. Bijgevolg zou een Chinese crisis de hele wereldeconomie in een recessie kunnen sleuren. Peking blijft echter over belangrijke troeven beschikken en de hele wereld moet erop toezien dat deze maximaal worden geëxploiteerd om zo een ernstige crisis met wereldwijde gevolgen te vermijden.

 

Maar ondanks de huidige context, is het belangrijk om niet te panikeren. Verkoop uw aandelen dus niet halsoverkop.
–  Ondanks de forse turbulentie blijven Chinese aandelen o.i. interessant als diversificatie op middellange en lange termijn. Beleg 10 % van uw portefeuille in het aandelenfonds Fidelity China Focus A EUR.
– Ook raden we u aan niet overhaast in te zetten op afgestrafte aandelen of aandelenfondsen in de hoop op korte termijn een mooie winst binnen te rijven.
– Beleg vooral in defensieve sectoren zoals de telecom-, consumptiegoederen- en nutssector. Spelers uit deze sectoren genereren immers liquiditeiten op regelmatige basis en keren hoger dan gemiddelde dividenden uit.
– Wat de meer conjunctuurgevoelige sectoren betreft, dient u echter selectiever op te treden en in te zetten op overdreven afgestrafte aandelen. Koop in de oliesector Chevron, BP en Repsol, die voldoende solide zijn om stand te houden ondanks de huidige lage olieprijs. Wat de cyclische aandelen betreft, mag u in een langetermijnoptiek en gezien hun lage koers beleggen in bijvoorbeeld Rio Tinto, Nyrstar, Schnitzer Steel, Euronav...

 

Deel dit artikel