Analyse
bpost: cijfers slechter dan verwacht 3 jaar geleden - vrijdag 7 augustus 2015

Bpost heeft af te rekenen met een sterke daling van de postvolumes.

Maar de groep blijft in staat om een aardige winstgevendheid te behouden die zal toelaten het dividend op peil te houden (nettorendement van 3,9 %).
HOUDEN.

 

De resultaten voor het 2e kwartaal werden niet goed onthaald door beleggers. Want de omzet daalde meer dan verwacht (-2,6 % tot 598 miljoen euro). Verschillende factoren lagen aan de basis hiervan: eerst en vooral was het positieve effect van de verkiezingen van 2014 niet meer van de partij in 2015. Ook is de druk op de postverzendingen toegenomen (de behandelde volumes zijn met 6 % gedaald op jaarbasis tegenover -5 % op kwartaalbasis). Ten slotte krijgt de groep nu minder van de staat voor de verdeling van kranten en magazines. Het is evenwel een feit dat de progressiemarge van de cijfers van 2015 beperkt zijn. Daarenboven zullen de herstructureringskosten in het 3e kwartaal worden opgenomen.

We verlagen onze winstverwachtingen tot 1,50 EUR per aandeel voor dit jaar (tegenover 1,55 voorheen) en tot 1,55 EUR voor 2016 (tegenover 1,60). Het model van de groep blijft evenwel solide. Dankzij een strikt kostenbeheer en productiviteitsverbeteringen blijft bpost in staat zijn winstgevendheid te verdedigen, aardige liquiditeiten te genereren en dus een mooi dividend, zijn belangrijkste aantrekkingspunt, aan te bieden.

 

Koers op het moment van de analyse: 26,325 EUR

 

De vroegere Belgische post. Gezien de verstuurde post jaar na jaar afneemt, evolueert bpost op een markt die structureel afneemt. Sinds de liberalisering van de markt in 2011 verovert de concurrentie alsmaar meer marktaandeel. Ook is bpost, net als andere historische postbedrijven, zich beginnen te diversifiëren (pakjesdienst, e-commerce).

 

Deel dit artikel