Analyse
Beurzen: perfectie bestaat niet 2 jaar geleden - donderdag 20 augustus 2015

De beurs is een uniek en bewonderenswaardig systeem... waar de zaken ook wel eens serieus kunnen mislopen. Bewijs hiervan zijn de twee volgende voorbeelden.

Toch dient u als belegger hierdoor het vertrouwen in het systeem niet te verliezen.

 

Op 8 juli moest de beurs van New York gedurende drie en een half uur alle handel stilleggen. Dit was voor de NYSE de zevende en langste onderbreking ooit sinds 1817. Volgens de overheid ging het puur om een technische storing. Vreemd genoeg werden op ongeveer hetzelfde moment de Wall Street Journal en de luchtvaartmaatschappij United Airlines geplaagd door gelijkaardige problemen.

 

Een paar dagen later, op 14 juli ging het alweer mis. Slachtoffers waren ditmaal Twitter en Bloomberg. Toen werd op een valse website in naam van het persagentschap een bericht gepost betreffende een overnamebod op Twitter. Het aandeel van de microbloggingsite schoot hierdoor ogenblikkelijk 8 % hoger, al was dit effect slechts tijdelijk. Waarschijnlijk het gevolg van het algoritme dat de waarheid niet van de leugens kon onderscheiden eens het nieuws circuleerde op jawel ... Twitter!

 

Niettemin werden ondanks de panne van de NYSE nog altijd aandelen verhandeld, zij het op andere platformen. Ook werd, na het ontdekken van de hoax, het overnamebericht op Twitter in alle talen ontkend. En uiteindelijk verloor als gevolg van het voorval slechts hier en daar een doorgewinterde belegger enkele pluimen.

Deel dit artikel