Analyse
BCP: winst overtreft verwachtingen 2 jaar geleden - donderdag 27 augustus 2015

Het resultaat voor het 2e kwartaal is beter dan verwacht dankzij het herstel van de Portugese divisie.

In Polen dreigen echter nieuwe problemen de kop op te steken. We handhaven ons advies.

HOUDEN.

 

Na 4 jaar verlies knoopte BCP voor het tweede opeenvolgende kwartaal opnieuw aan met winst. Het resultaat voor het 2e kwartaal klom immers met 142 % t.o.v. het 1e kwartaal. En over het 1e halfjaar bedraagt de winst 0,004 EUR per aandeel. Dit is vooral te danken aan de Portugese banktak en de verhoogde efficiëntie. Globaal gingen de nettorente-inkomsten 26,6 % hoger, dankzij de dalende rente en de forse verlaging van de interesten op de Portugese overheidssteun verleend in 2012. Ook werd uit diverse financiële transacties een winststijging van 190 % geboekt, met onder andere mooie inkomsten uit de verkoop van Portugese staatsobligaties aangehouden door BCP.

 

We tippen op een winst per aandeel van 0,007 EUR in 2015 en van 0,009 EUR in 2016. Niettemin dreigen in Polen problemen op te duiken. Daar zal Millennium Bank (aangehouden voor 50,1 %) immers zware verliezen lijden als gevolg van hypotheekleningen verstrekt in Zwitserse franken, die de Poolse overheid nu op de banken wil verhalen. Ondanks de betere resultaten van de Portugese divisie handhaven we bijgevolg ons advies.

 

Koers op het moment van de analyse: 0,0623 EUR

 

Grootste Portugese retailbank, ook actief in andere banksegmenten en in andere regio's (Polen, Roemenië, Turkije, Griekenland, Afrika, VS).

 

Deel dit artikel