Analyse
Ageas: beter dan verwachte resultaten 3 jaar geleden - woensdag 5 augustus 2015

Is de opvolger van Fortis een koopje voor de belegger?

Ondanks een stagnatie (schade) of een terugval (leven) van de premie-inkomsten op de Belgische markt blijft Ageas (internationaal) stevig groeien. Ook op vlak van winstgevendheid zit het snor. En al blijven de vooruitzichten erg mooi ogen, toch is Ageas o.i. niet echt een koopje. Maar het is zeker nog te vroeg om het aandeel te verkopen.
HOUDEN.

 

In de eerste jaarhelft stegen de premie-inkomsten met 12,7 % en klom de winst uit de verzekeringen met 48,1 %. Azië, intussen goed voor 37,5 % van de premie-inkomsten en 42,1 % van de verzekeringswinst, leverde opnieuw een sterke bijdrage tot de cijfers, die ook nog opgepept werden door wisselkoersen. De schadeverzekeringen leverden meer winst op dankzij de betere weersomstandigheden (in 2014 veel schadevergoedingen door overstromingen in het VK en hagel in België); het resultaat uit de levensverzekeringen werd vooral geboost door uitzonderlijke beleggingsresultaten in China (0,46 EUR per aandeel). De nettowinst, in 2014 fors afgeroomd door lasten van het Fortis-verleden, vervijftienvoudigde tot 2,16 EUR per aandeel. Ageas, dat onlangs nog de Filipijnse markt betrad, zit nog steeds op een berg cash (ruim 7,60 EUR per aandeel) en gaat nog eigen aandelen inkopen en vernietigen. Wij trekken onze winstramingen op van 3,50 naar 4,05 EUR per aandeel voor 2015 en van 3,70 naar 3,80 EUR in 2016. Voor 2017, mikken we op 4 EUR.

 

Koers op het moment van de analyse: 38,94 EUR

 

Ageas is een internationale verzekeringsholding die actief is in België, het VK en 11 andere landen in Europa en Azië. Als opvolger van Fortis sleept ze nog een aantal rechtszaken uit het verleden mee.

 

Deel dit artikel