Analyse
Welke olieaandelen kopen? 3 jaar geleden - donderdag 9 juli 2015

Sinds januari 2015 verloren de aandelen uit de oliesector 6,1 % (+3,4 % in EUR).

De olieprijs is nog steeds laag en volatiel. Neem dus geen overdreven risico's! Mik op grote, solide, gediversifieerde groepen, die hun dividend op peil kunnen houden (rendement: ±5 % bruto) en tegelijk blijven investeren!
Chevron, Repsol, BP: KOPEN.
en/of ter diversificatie, als u een hoger risico aanvaardt:
Encana, Ion Geophysical.
Exxon, Total, Eni et Royal Dutch: HOUDEN

 

Hoeveel voor een olievat?

Een vat olie is vandaag minder dan 55 USD waard. Ook verklaarde de OPEC dat de olieprijs in de volgende 4 à 5 jaar onder de 100 USD zal blijven. Gezien de overvloed aan olie wereldwijd, is dit niet verrassend.

 

Tegen 2018 tippen we op ±80 USD. Indien de olieprijs constant op een laag peil blijft (±50 USD), dreigen bepaalde ontginningsmethodes immers niet meer winstgevend te zijn (teerzanden in Canada, diepe wateren...) en uiteindelijk zelfs niet meer toegepast te worden. Zo werden in de laatste maanden diverse investeringsprojecten geannuleerd of geschorst (voor een bedrag van ±200 miljard dollar).

 

Raffinage

Bedrijven uit de oliesector, die vaak actief zijn in de productie én de raffinage, kunnen dankzij deze 2e activiteit op korte termijn het hoofd boven water houden. Gezien de grondstof goedkoop is en de vraag hierdoor stijgt, kunnen de marges in de raffinage immers mooi aandikken. Dit is het geval voor Total, BP, Repsol of Chevron. Maar al beperkt dit de schade, toch is dit onvoldoende om de winst en de beurskoersen een tweede adem te geven. Ook zal de Europese raffinagemarkt op langere termijn moeten blijven opboksen tegen India, Saudi-Arabië,...

 

Kosten

Gezien de lage olieprijs zullen de bedrijven uit de oliesector nog meer kosten besparen om hun liquiditeiten op peil te houden. Die hebben ze immers broodnodig, willen ze investeren en hun aandeelhouders verwennen.

 

Deel dit artikel