Analyse
Vivendi: baart ons wat zorgen 3 jaar geleden - vrijdag 10 juli 2015

Nadat de groep haar activa in de telecom- en kabelsector verkocht (SFR, GVT), breidt ze haar belang uit in Telecom Italia.

Een verrassende beslissing. Toch is dit beter nieuws dan een mogelijk, kostelijk project in de betaal-tv.
VERKOPEN.

 

Vivendi, dat opnieuw focust op tv/cinema (Canal +) en muziek (Universal), beschikt over overvloedig veel cashmiddelen (geschat op 6 miljard euro tegen eind 2015). Bijgevolg beschikt Vincent Bolloré, de voorzitter en hoofdaandeelhouder van de groep, nu vrijwel over een onbeperkte macht. Want al stemde hij onder druk van een aandeelhoudersactivist in met een uitzonderlijk dividend van 2 EUR bruto (in 2 keer betaald, eind 2015, begin 2016), toch behoudt hij nog een grote manoeuvreerruimte. Het recentelijk opgedreven belang in Telecom Italia baart ons minder zorgen. En al kan de operatie worden betwist (de Italiaanse groep heeft schulden en doet het nu minder goed), deze industriële samenwerking is een noodzaak voor de verdeling van content. We vrezen eigenlijk vooral dat Vivendi een grote overname doet op het vlak van betaal-tv (bod op Sky?) en ze hiervoor een overdreven prijs betaalt (goed mogelijk nu digitale tv goed in de markt ligt gezien het succes van Netflix, HBO). Graag hadden we dat de groep haar cashmiddelen beter zou verdelen en haar aandeelhouders meer zou verwennen (gul dividend).

 

Koers op het moment van de analyse: 23,28 EUR

 

De Franse groep Vivendi voerde een diepgaande herstructurering door. Ze trok zich terug uit de telecomsector om opnieuw te focussen op ontspanning en media (tv met Canal+, muziek met 's werelds nr. 1 Universal).

 

Deel dit artikel