Analyse
Halfjaarbalans van de Belgische beurs 3 jaar geleden - maandag 13 juli 2015

Hoe deed de beurs van Brussel het in het 1e halfjaar? Wat met onze adviezen?

De beurs van Brussel zette sinds begin 2015 een mooie prestatie neer.
Ze blijft echter te duur en maakt bijgevolg geen deel uit van
onze portefeuilles.
Toch vindt u hier en daar koopwaardige aandelen.

 

In de rendementen die volgen zijn de koersvariaties en de uitgekeerde dividenden verrekend voor de periode van 1 januari t.e.m. 10 juli 2015.

 

Degelijk rendement

De perikelen rond het Griekse dossier en de bruuske remonte van de rente in het zog van de opverende inflatie wogen sinds medio april op de beurzen. Ook Brussel moest eraan geloven. Zo leed de Bel 20 (returnindex) sinds zijn hoogtepunt op 10 april een verlies van 4,1 %. Niettemin blijft het rendement sinds begin 2015 erg treffelijk, vooral gezien de best presterende sectoren (auto, bouw, farma...) er weinig of niet vertegenwoordigd zijn. In lijn met het gemiddelde van de beurzen uit de eurozone (+16,2 %) kwam het rendement voor Brussel uit op 16,3 %, t.o.v. +11,7 % in EUR voor de beurzen wereldwijd.

 

Vier verliezers…

– Bekaert (-3,2 %; houden) is niet duur maar de koers blijft onder druk. Door de druk op de prijzen in China en de VS kan Bekaert er zijn winstgevendheid niet opvijzelen.
– Delta Lloyd (-14,6 %; kopen) ondervond een negatieve impact van de winstverwatering na de kapitaalverhoging van maart. Toch kon het hierdoor zijn solvabiliteit opkrikken en de vrees voor een dividendknip afslaan.
– Befimmo (-5,1 %; kopen) leed onder de impact van de opverende rente (die in het algemeen op GVV's weegt). GVV's bieden vaak een gul dividendrendement. Profiteer van de koersdip.
– GDF Suez (-8,8 %; kopen) verloor 8,8 %. De koers leed onder de resultaten van het 1e kwartaal. Ook keert menig belegger de Europese nutssector de rug toe (+4,0 %) gezien de vooruitzichten er steeds minder gunstig ogen (elektriciteitsproductie minder winstgevend, dalende gasprijs). Toch kan Engie met zijn stevige balans zijn dividend handhaven (brutorendement: 5,8 %) en houden beleggers onvoldoende rekening met de groeivooruitzichten op de ontluikende markten.

 

Zes winnaars

– KBC (+34,9 %; houden) profiteerde van zijn goede resultaten en solvabiliteit, waarin het op Europees niveau uitblinkt. De groep voldoet inderdaad ruimschoots aan de eisen inzake solvabiliteit en liquiditeit. Ook wil ze tegen eind 2017 de overige Vlaamse staatssteun (2 miljard) terugbetalen. Vanaf midden  016 wordt weer een dividend verwacht.
– Ageas (+21,9 %; houden) kreeg een flinke duw in de rug dankzij zijn puike resultaten en is niet blootgesteld aan de Griekse staatsschuld. Toch kopen we Ageas niet gezien het risico op onvoorspelbare schadevergoedingen als gevolg van het Fortis-verleden.
– bpost (+22,6 %; houden) blijft goed presteren en zou in staat moeten zijn het dividend te handhaven. Het dividendrendement bedraagt momenteel 3,7 % netto maar het stijgingspotentieel lijkt ons beperkt.
– AB InBev (+22,5 %; houden) kon mooie winstcijfers voorleggen. De verkochte volumes namen echter af en ondanks de kostenbesparingen lijkt de mogelijkheid om de winst op te vijzelen ons beperkt.
– Delhaize (+27,6 %; houden) profiteert van de opverende dollar en de herstructureringsmaatregelen in België. De aankondiging van de fusie met Ahold (+19,4 %; houden) had slechts een kortstondige impact op de koers (weinig interessante voorwaarden).
– De winst van Umicore (+28,8 %; kopen) zou na een daling van 3 jaar moeten opveren. Naast een positieve impact van de stijgende dollar zullen al de kernactiviteiten (katalysatoren, kathodes voor batterijen, recyclage) hun omzet en rendabiliteit zien klimmen.

 

Kleine koopwaardige aandelen

GVV’s buiten beschouwing gelaten kopen we in totaal slechts 11 van de 150 aandelen die in Brussel noteren.
– Umicore (zie hierboven)
– Voor hun dividend:
Gimv (+19,8 %)
TINC (+0,8 % t.o.v. de introductieprijs)
Van de Velde (+44,5 %)
– Voor het innoverend karakter van hun activiteiten met een hoge toegevoegde waarde:
Exmar (+0,3 %)
Melexis (+32,8 %)
– Voor hun turnaround :
Agfa-Gevaert (+27,3 %)
Nyrstar (+0,6 %)
Euronav (+31,1 %)
– Alsook
EVS (-9,9 %), dat ter plaatse trappelt terwijl zijn markt stagneert, voor op de lange termijn.
Atenor (+8,0 %), dat ondanks alles goed presteert in Oost-Europa.

 

Deel dit artikel