Analyse
Genomica: biedt de sector beleggingsopportuniteiten? 3 jaar geleden - dinsdag 7 juli 2015

In genomica wordt de complete genetische samenstelling van een individu bestudeerd.

Genomica is van groot belang voor de geneeskunde en de farmaceutische sector omdat aan de hand van deze wetenschap nieuwe behandelingen kunnen worden ontwikkeld. Ook speelt genomica een belangrijke rol in de landbouw. Toch vonden we in de sector geen enkel koopwaardig aandeel.

 

Van DNA naar genomica

Het menselijk lichaam telt op volwassen leeftijd ±100 000 miljard cellen. In de kern van elke cel bevinden zich 46 chromosomen. Elke chromosoom bestaat uit een DNA-keten (desoxyribonucleïnezuur), waarvan de dubbele helixstructuur in 1953 door Watson en Crick werd aangetoond. Een gen is een klein onderdeel van deze DNA-keten. Al de genen van één individu vormen samen het genoom, zijn genenkaart. Sinds de publicatie van de sequentie van het menselijk genoom (2003) schat men dat het menselijk lichaam 20 000 à 25 000 genen telt, al bestaat over het exacte aantal geen zekerheid.

 

Vooruitzichten van de sector

In de geneeskunde dient genomica om betere diagnoses te stellen, om na te gaan in welke mate een patiënt een genetische aanleg heeft voor een bepaalde ziekte en om medicijnen te ontwikkelen in functie van de genetische informatie van een individu. Vandaag zouden behandelingen niet enkel ziektes helen maar ook voorkomen.

 

In de landbouw kan genomica worden aangewend om nieuwe variëteiten te creëren (beter bestand tegen ziektes, insecten, droogte...) en het rendement op te drijven. In de veeteelt wordt de weerstand van dieren opgedreven en de kwaliteit van hun voedsel verbeterd. Er bestaan 2 methodes: kruising (hybridisatie) of transgenese (genetisch gemodificeerd organisme) Die laatste methode wordt in Europa maar beperkt toegepast.

 

Bedrijven actief in de sector

Grote farmaceutische labo's zijn in genomica geïnteresseerd gezien ze zo nieuwe behandelingen kunnen ontwikkelen.

Novartis stichtte een instituut voor onderzoek naar genomica.
GlaxoSmithKline investeerde recentelijk in een privé onderzoeksinstituut dat het genoom bestudeert.
Pfizer sloot een partnerschap af met Second Genome, een klein bedrijf actief in de sector.
Roche is het actiefst in dit domein. De groep slaagde erin de leiderspositie te veroveren dankzij haar kankertherapieën, gericht op de mutatie van bepaalde genen. Probleem is dat aan de hand van deze therapieën slechts 30 % van de patiënten kunnen worden behandeld. Het labo moet dus op zoek naar nieuwe mutaties en tracht zich bijgevolg te ontplooien op het vlak van genomica. Nadat het in 2012 vruchteloos probeerde Illumina over te nemen, kocht het in juni 2014 Genia technologies, actief in de genomische sequentie. Deze laatste genereert echter een overvloed aan data die behandeld en geanalyseerd moeten

 

Ook groepen aanwezig in de zaden, zijn actief in genomica.

Dit is het geval van DuPont, Bayer (financiert een consortium om de volgorde van het genoom van tarwe te onderzoeken) en Syngenta (bepaalde in 2001 met de hulp van Myriad Genetics de complete sequentie van rijst).

 

Geen opportuniteiten

In de geneeskunde specialiseren sommige bedrijven zich in DNA-sequentie en andere in genetische testen. De meeste lijden onder een daling van de verkochte volumes en een forse druk op de prijzen. We analyseerden een paar bedrijven maar vonden geen koopwaardige aandelen (zie tabel hieronder).

 

Ook in de landbouw vallen o.i. geen koopjes te doen.

Monsanto blijft de nr. 1 in de zaden. Ook Vilmorin, een kleinere Frans bedrijf, is onvoldoende interessant.

 

Bedrijven
(gerangschikt per specialiteit)
Beurs
Koers
(03/07/2015)
Kapitalisatie
(in miljoen)
Advies
DNA-sequentie
Thermo Fisher Scientific
New York
130,95 USD
52130
Verkopen
Illumina
New York
220,07 USD
31710
Verkopen
Pacific Biosciences
New York
5,20 USD
388
Verkopen
Genetische testen
Agilent technologies
Londen
39,58 USD
13190
Verkopen
Galapagos NV
Bruxelles
46,31 EUR
1380
Verkopen
Hologic
New York
38,41 USD
10790
Verkopen
Laboratory corp. of America
New York
120,75 USD
12120
Houden
Meridian Bioscience
New York
18,31 USD
764
Houden
Myriad Genetics
New York
34,57 USD
2400
Verkopen
PerkinElmer
New York
52,24 USD
5910
Verkopen
Qiagen
New York
24,88 USD
5770
Houden
Quest Diagnostics
New York
71,83 USD
10320
Houden

 

 

Deel dit artikel