Analyse
Mei op de markten: belangrijke muntimpact 2 jaar geleden - maandag 1 juni 2015

In mei heeft de belegger in euro weer geprofiteerd van de appreciatie van zowat alle munten tegenover de euro.

Het maandrendement van de belegger in euro op de wereldwijde beurzen bedraagt 1,8 % en 16,6 % sinds begin 2015.
Raadpleeg onze
strategie voor een portefeuille in evenwicht. 

 

De rentes op Europees staatspapier zijn in mei plots flink gestegen door het verdwijnen van het deflatiespook in Europa en de onderhandelingen rond Griekenland. Maar gezien het aankoopprogramma van staatspapier door de Europese Centrale Bank (ECB) voor 60 miljard EUR per maand, is een rentestijging tot interessante niveaus weinig waarschijnlijk. De 0,5 % die Duitsland vandaag moet betalen om zich te financieren op 10 jaar blijft laag hoewel het niveau hoger ligt dan de 0,06 % opgetekend in april. Ook de Franse en Belgische rente, op 0,8 % of de Italiaanse en Spaanse rente op 1,8 % zijn niet van dien aard om ons advies te doen wijzigen.

Blijf Europees staatspapier mijden.

 

De zeer lage rentes en de onzekerheid rond Griekenland wogen ook op de euro en begin mei bereikte de munt nog 1,13 USD na slechte Amerikaanse cijfers. Daarna viel ze terug toen de Fed aangaf dat de rente weldegelijk voor het eerst zal stijgen in 2015. Uiteindelijk herstelde de euro om de maand af te sluiten rond de 1,10 USD doordat het Amerikaanse groeicijfer voor het 1e kwartaal op -0,7 % uitkwam. Tegen dit niveau is de dollar overgewaardeerd tegenover de euro. Hoe dan ook is deze overwaardering te klein om winstnemingen te rechtvaardigen. Bovendien ogen de resultaten van de Amerikaanse bedrijven sterk (71 % doet beter dan verwacht en de winstgroei over het kwartaal bedroeg gemiddeld 0,3 %).

Hou Amerikaanse aandelen aan voor 10 % van de portefeuille.

 

In het VK is als gevolg van de verkiezingsoverwinning van de Conservatieven het pond opgeveerd tot meer dan 1,40 EUR. Enerzijds is er de komende jaren het schrikbeeld van een referendum over de toekomst van het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie. Maar anderzijds is de verkiezingsoverwinning van rechts een goede zaak voor de Britse bedrijven gezien de Conservatieven hen een warm hart toedragen. De beurs van Londen blijft dan ook interessant en is gul op het vlak van dividenduitkeringen (gemiddeld brutorendement voor 2015: 3,8 %). Ook is er voor het tweede kwartaal 2016 geen verhoging van de leidende rentevoet voorzien.

Beleg 15 % van uw portefeuille in Britse aandelen.

 

Het herstel in Japan wordt vervolgd. Maar de yen lijdt net als de euro onder het vooruitzicht op hogere rentevoeten in de VS. Tegen 135 yen voor 1 EUR is de yen één van de weinige munten die ondergewaardeerd is tegenover de Europese eenheidsmunt.

Besteed 10 % van uw portefeuille aan Japanse aandelen.

 

Enkel de grondstoffensector had het tijdens de afgelopen maand niet onder de markt. De oliesector zag zijn kwartaalcijfers terugvallen onder invloed van de, volgens ons, tijdelijke daling van de olieprijs.

Profiteer ervan om erin te beleggen via het fonds Armunid ETF MSCI World Energy EUR.

 

Sinds begin 2015 is de grote winnaar de Europese autosector (+25,5 %). Na een hausse van 6,9 % in april stegen de autoregistraties in Europa in mei met 8,2 %. Vandaag lijkt de waardering van deze sector ons evenwel correct.

Kies om te profiteren van de consumptie in Europa en de VS voor een fonds dat zich concentreert op duurzame en niet-duurzame consumptiegoederen zoals Lyxor MSCI World Consumer Staples EUR.

 

Deel dit artikel