Analyse
Griekenland: risico op besmetting? 3 jaar geleden - maandag 29 juni 2015

Terwijl de Grieken dit weekend de onderhandelingstafel verlieten, hangt een grote onzekerheid over de toekomst van het land.

Zal Griekenland er niet in slagen zijn schulden te betalen? Zal het uit de eurozone stappen? Zo veel vraagtekens en dat is niet naar de smaak van de markten.
Panikeer echter niet. En blijf de koers varen die u voor de lange termijn heeft uitgestippeld. Veiligheidshalve geven we u echter een paar tips mee.

 

Al verloren de beurzen maandagochtend flink wat terrein, de terugval was niet catastrofaal vergeleken met de penarie waarin Griekenland zit. Eigenlijk was de daling zelfs een pure correctie gezien afgelopen week de beurzen stegen in de hoop dat een akkoord tussen Griekenland en zijn schuldeisers zou worden bereikt.

 

Momenteel lijkt het risico op besmetting onder controle. En in tegenstelling tot de vorige crisis van 2012 ziet de Europese centrale bank erop toe dat de situatie niet uit de hand loopt. Overigens is de euro niet gekelderd. Verder zijn de rentevoeten in de zuiderse landen wel lichtjes geklommen, maar was deze stijging niet spectaculair.

 

Eigenlijk beseffen de markten maar al te goed dat de grote verliezers in deze zaak eerst en vooral de Grieken zelf zullen zijn. De Griekse economie, die sinds 2008 al met 25 % kromp, zakt immers steeds verder weg en de banken staan er aan de rand van het faillissement. En als Griekenland niet in staat is zijn schulden te betalen en uit de eurozone stapt, dan zal dit uiteraard een zekere impact hebben op de Europese financiële en economische wereld. Maar vooral Athene zal hierdoor diepgaande en duurzame schade oplopen.

 

Ongetwijfeld zullen de financiële markten in de volgende dagen nog fors fluctueren in functie van de verdere verklaringen van beide partijen. Maar als u voldoende geduld oefent, dan kunt u die crisis zonder veel zorgen doorstaan.

 

Verder geven we u nog een paar tips mee:

– Zorg ervoor dat uw portefeuille evenwichtig belegd is om het globale risico ervan te beperken. Maak hiervoor gebruik van de kernportefeuille op onze site, waarin we al een tijdje geen aandelen uit de eurozone (uitgezonderd een paar koopwaardige aandelen) maar ook geen obligaties uit de eurozone opnemen, gezien deze naar onze mening overdreven duur zijn.

– Heeft u dure aandelen in uw portefeuille zitten? Verkoop ze dan (gebruik
onze selector). Deze aandelen zullen immers forser terugvallen dan het gemiddelde.

 

Deel dit artikel