Analyse
Fnac: opgestaan uit de doden 3 jaar geleden - woensdag 17 juni 2015

Het Franse aandeel Fnac heeft er recent een mooie rit opzitten. Is erin beleggen een interessante optie?

De koers houdt ruimschoots rekening met het goede nieuws en de mooie vooruitzichten. Ons advies is dan ook om ondanks de kwaliteiten van de groep het aandeel te MIJDEN.

 

Terug van weggeweest

Fnac is een winkelketen die het vooral moet hebben van de verkoop van boeken en DVD’s. 71 % van de omzet komt uit Frankrijk. De groep heeft enkele moeilijke jaren gekend en tot 2013 vielen de omzet, winst en cash flow terug.

Onder impuls van een gemotiveerde directie kon de groep overeind krabbelen en voor 2014 sterke resultaten publiceren. Bij een gelijkblijvend aantal winkels is de omzet lichtjes toegenomen. En tijdens het eerste kwartaal van 2015 was er ook groei (+2 % in Frankrijk). De gunstige dynamiek is vooral in Frankrijk merkbaar maar minder in Spanje en Portugal en Brazilië. Het herstel van de groep is vooral zichtbaar op het vlak van de cash flow.

Van waar het herstel ?

Om het aanbod te verrijken heeft Fnac zich ontwikkeld op nieuwe markten zoals telefoons, tablets, huishoudtoestellen, enz. Deze nieuwe producten waren in het eerste kwartaal van 2015 goed voor 13 % tegenover 11 % in 2014. De laatste nieuwe investeringen gebeuren in winkelruimtes waar de focus ligt op producten die geconnecteerd zijn. In 2015 zal er in Franse vestigingen overal zo’n ruimte zijn.

De marges van de groep blijven evenwel onder druk gezien de promoties die momenteel worden aangeboden. De impact is evenwel beperkt aangezien Fnac nauwgezet kostenbesparingen doorvoert.

 

Nieuwe doelstellingen

Tegen het einde van het jaar zal Fnac nieuwe doelstellingen voor 2020 bekendmaken. Na de goede resultaten in 2014 liggen de verwachtingen hoog. Dit laatste verklaart voor een groot deel de hausse van het aandeel van de laatste maanden. Velen kijken ook uit naar nieuws over de evolutie van het productaanbod en het aantal nieuwe filialen die zullen worden geopend.

Hoewel de activiteiten van de groep heel wat liquiditeiten genereren, verkiest Fnac om te investeren in zijn ontwikkeling en geen dividend te betalen.

 

Koers op het moment van de analyse: 59,20 EUR

 

Deel dit artikel