Analyse
Deutsche Bank: uitdagingen voor de nieuwe directie 3 jaar geleden - woensdag 10 juni 2015

De aandeelhouders kozen als nieuwe CEO een man met ervaring.

Maar er rest een lange weg te gaan. Rekening houdend met de uitdagingen en de ontgoochelingen uit het verleden, handhaven we ons advies.
VERKOPEN.

 

De 2 co-CEO's van Deutsche Bank hebben hun ontslag ingediend. Ze waren niet in staat het vertrouwen van de aandeelhouders terug te winnen. Het herstructureringsplan dat eind april werd voorgelegd, was volgens de aandeelhouders immers onvoldoende radicaal en gedetailleerd. Ook wij waren die mening toegedaan. Zo stelden de co-CEO's voor om de terugvallende winstgevendheid tegen te gaan (rendement op eigen vermogen: 3 % i.p.v. 7 % voor Société Générale, houden) door Postbank (retailbank) af te stoten, opnieuw op de zakenbank te focussen en kostenbesparingen door te voeren. De kosten slorpen immers 85 % van de inkomsten op (t.o.v. 65 % voor het Europese gemiddelde). De nieuwe CEO kan alvast rekenen op zijn ervaring bij UBS (houden) dat hij nieuw leven kon inblazen. Volgens ons zal hij globaal gezien dezelfde koers blijven varen. Zo vallen in de zakenbank nog meer afstotingen te verwachten, zullen de kostenbesparingen worden versneld… Overigens konden de markten de aanstelling van de nieuwe directie wel smaken (+5 % over de dag) maar er zal meer nodig zijn om het vertrouwen van de aandeelhouders terug te winnen.

 

Koers op het moment van de analyse: 28,135 EUR

 

Deutsche Bank is eerst en vooral een zakenbank (diensten aan bedrijven, trading). Daarnaast is ze ook een retailbank en een privé bank (vermogensbeheer, nr. 1 in Duitsland).

 

Deel dit artikel