Analyse
Verenigd Koninkrijk: absolute meerderheid voor de Conservatieven 3 jaar geleden - vrijdag 8 mei 2015

De partij van David Cameron heeft de verkiezingen gewonnen. Deze overwinning werd door de markten op gejuich onthaald.

Het Britse pond, dat de week was begonnen op 1,35 EUR, is opgelopen tot boven de 1,37.
De Britse beursindex wint bijna 2 % en is boven de 3800 punten gegaan.
We wijzigen niets aan onze adviezen voor de Britse beurs.
U kunt er kennis van nemen op
Invest TV. 

 

De Conservatieven zijn beter geplaatst om een gunstig klimaat te creëren voor bedrijven actief in het Verenigd Koninkrijk en om de flexibiliteit van de economie, reeds één van haar sterke punten, nog aan te scherpen. Maar het risico bestaat dat de euforie van korte duur zal zijn. Want Cameron zal door zijn partij verplicht worden om zich in 2017 te houden aan het beloofde referendum over de exit van het land uit de Europese Unie. De onzekere uitkomst van dit referendum zou de komende tijd op investeringsbeslissing van bedrijven kunnen wegen.

 

Daar komt nog de eclatante overwinning van de Schotse nationalisten bovenop die dikwijls enthousiaster zijn wat het lidmaatschap van de EU betreft. Indien het Verenigd Koninkrijk besluit om uit de EU te stappen dan zouden de Schotten een nieuw referendum over onafhankelijk kunnen eisen. Het risico dat Schotland uit het VK stapt, is dus zeker niet van de baan.

 

Hoe dan ook heeft dit alles weinig invloed op onze interesse voor Britse aandelen. Voor de beleggers is de verkiezingsuitslag trouwens gunstig want een regering die positief staat tegenover bedrijven, betekent dat de beurs van Londen interessant zal blijven.

 

We mijden daarentegen Britse obligaties gezien de overwaardering van het Britse pond, het niveau van het begrotings- en handelstekort en het lage rendement.

 

Deel dit artikel