Analyse
TelefĂ´nica Brasil: veelbelovende overname aan de gang 3 jaar geleden - donderdag 21 mei 2015

Het kwartaalresultaat was vrij flauw, maar de overname van GVT belooft beterschap voor de toekomst.

Het aandeel is ondergewaardeerd maar wel gevoelig voor de Braziliaanse economie en munt, en dus niet gespeend van een hoger risico.
KOPEN.

 

De omzet klom in het 1ste kwartaal 4,3 % hoger en de bedrijfswinst 0,2 % (prestaties onder de verwachtingen, te wijten aan de economische vertraging in Brazilië). De daling van de real t.o.v. de dollar (bijna 20 % in een jaar) vergroot de impact op dit in New-York genoteerde aandeel. T.o.v. de concurrenten doet Telefônica Brasil het vrij goed (stijging marktaandeel en gemiddelde inkomsten per abonnee). De lopende overname van GVT moet van de groep 's lands grootste telecombedrijf maken, de geografische spreiding verhogen (nu vooral regio São Paulo) en het gecombineerd aanbod (vaste en mobiele telefonie, internet en tv) aantrekkelijker maken. De kapitaalverhoging, die de overname deels moet financieren, zal voor een verwatering van de winst zorgen, maar de verwachte synergiën zijn groot. Door vers kapitaal op te halen, kan Telefônica haar financiële situatie intact houden en de komende jaren een gul dividend blijven uitkeren (troef van het aandeel; verwacht brutorendement 7 % dit jaar). Rekening houdend met de overname van GVT, mikken we op een winst per aandeel van 1,05 USD in 2015 en 1,10 USD in 2016.

 

Koers op het moment van de analyse: 15,05 USD

 

Telefônica Brasil (ex-Telesp) is de Braziliaanse dochter van de Spaanse telecomreus Telefónica. De groep, ontstaan uit de recente fusie in Brazilië tussen de vaste operator Telesp en de mobiele operator Vivo, is vooral actief in de staat São Paulo, de rijkste van het land (±30 % van het bbp). Ze hoopt via het aanbieden van combipaketten (vaste en mobiele telefonie, internet, televisie) de concurrentie te counteren.

 

Deel dit artikel