Analyse
Siemens: volhardende groep 3 jaar geleden - vrijdag 29 mei 2015

Gezien de netelige conjunctuur heeft Siemens het moeilijk om enerzijds zijn activiteiten te ontwikkelen en anderzijds zijn herstructurering door te voeren.

De vooruitzichten blijven vrij wazig. Maar op termijn zou de winstgevendheid kunnen opveren.
HOUDEN.

 

Gezien de conjunctuur kan Siemens maar moeilijk opboksen tegen de concurrentie. In het 2e kwartaal van dit boekjaar (sluiting: 30/09) bleef in de industriële activiteiten de omzet stabiel. De winst verloor echter 5 %. En in Rusland kelderde de omzet met 50 % als gevolg van problemen. In de energiedivisie houdt de overcapaciteit aan door de lage vraag. Bijgevolg verhoogde de groep haar kostenbesparingen (personeelsafslanking). Het orderboekje dikte echter met 7 % aan, mogelijks is dus beterschap op komst. We handhaven onze winstramingen op 6 EUR voor 2015 en 7 EUR voor 2016. Voor de middellange termijn tippen we op een verdere hercentrering van de groep, die stap voor stap haar winstgevendheid tracht op te krikken om haar grote concurrenten in te halen: haar bedrijfsmarge ligt 4 à 5 % lager dan die van General Electric (kopen) en ABB. Momenteel wil Siemens zijn minder goede presterende divisies niet van de hand doen (bv.: elektrische apparatuur) maar uiteindelijk zou ze van mening kunnen veranderen. Ook zou ze de gezondheidstak tegen goede voorwaarden kunnen afsplitsen, wat de koers zou oppeppen.

 

Koers op het moment van de analyse: 96,43 EUR

 

Het Duitse conglomeraat Siemens is actief in de industriële automatisering, de energiesector en in elektrische en medische uitrustingsgoederen, … ; 53 % van de omzet wordt gerealiseerd in Europa, 28 % in Amerika en 19 % in Azië.

 

Deel dit artikel