Analyse
RealDolmen: op weg naar herstel? 3 jaar geleden - donderdag 21 mei 2015

Sinds haar geboorte heeft de groep nog niet veel potten gebroken.

En volgens ons is er op korte termijn nog niet veel verbetering op til.
O.i. is het te vroeg om te kopen.
HOUDEN.

 

Strategie in evolutie

Nadat de fusiegroep eerst grootse plannen had om via overnames stevig internationaal te groeien, plooide ze zich toch weer terug op haar lokale markten en kwam ze ook onder een volledig nieuwe leiding. Hoewel ook overheden en grote ondernemingen klant zijn, ligt de focus op het middensegment in het bedrijfsleven, waar ICT meer en meer wordt uitbesteed. Als lokale speler wil RealDolmen het volledige ICT-gebeuren van een bedrijf dekken (architectuur ontwikkelen en bouwen, applicaties schrijven, systeem onderhouden).

 

Financieel: gezond maar…

Van groei kwam maar weinig in huis. De omzet bleef ondanks ups en downs ongeveer stabiel en de winst kende een bijzonder grillig verloop (verlies in boekjaar 2012-13!). Ook de aandeelhouder heeft weinig reden tot juichen: hij kreeg nog geen enkel dividend terwijl de koers na de val in 2008 nagenoeg ter plaatse trappelde en het dus veel minder goed deed dan de (Brusselse) beurs. Het bedrijf is echter volledig schuldenvrij en financieel gezond, al is het pak goodwill (±2/3 van eigen vermogen) op de balans wel een minpunt.

 

Wachten op Godot?

Met marges onder druk en minwaarden op de verkoop van een Frans filiaal was ook het op 31/3 afgesloten boekjaar geen hoogvlieger (resultaten 29/5). De herstructureringen en de economische opleving (weer investeringen in IT) moeten een ommekeer in gang kunnen zetten. Op termijn is o.i. 2 EUR winst per aandeel haalbaar. Het aandeel (boekwaarde ±25 EUR) is dus zeker niet duur. Toch vrezen we dat eenmalige elementen nog roet in het eten gooien en de turnaround langer op zich zal laten wachten.

 

Koers op het moment van de analyse: 18,00 EUR

 

De ICT-groep RealDolmen ontstond begin 2008 na de overname van Dolmen door Real Software. Ze is actief in België (±500 klanten), Luxemburg (±150) en Nederland (±50); ze levert diensten en integreert componenten van diverse hard- en softwareleveranciers en partners. De activiteiten worden onderverdeeld in infrastructure products (hardware), professional services (IT-diensten) en business solutions (eigen software).

 

 

Deel dit artikel