Analyse
National Grid: mooi resultaat, gul dividend 3 jaar geleden - vrijdag 29 mei 2015

Sinds begin 2014 klom de koers met meer dan 16 %. Is het aandeel nog koopwaardig?

Ja! De Britse groep is voorzichtig, genereert flink wat liquiditeiten en slaagt erin haar dividend, waarvan het rendement erg fraai is gezien de huidig lage rentevoeten, jaar in jaar uit op te drijven. Tegen de huidige koers is het aandeel koopwaardig en maakt het nog altijd deel uit van onze aandelenselectie met een gul dividend.
KOPEN.

 

Liquiditeiten en dividenden
De Britse infrastructuurbeheerder voor de verdeling van elektriciteit en gas in het VK en in de VS is o.m. van plan een gul dividend uit te keren (de laatste: 42,87 pence bruto) en het bovendien verder op te drijven. Bijgevolg moet hij voldoende liquiditeiten genereren. En hoewel de groep evolueert op een markt waar de tarieven streng gereglementeerd zijn en de groei zwak is, kan ze op dit vlak aan de verwachtingen voldoen. In de loop van vorig boekjaar (jaarsluiting: 31/3) groeide de liquiditeitenstroom immers met 5,4 % terwijl de inkomsten met 2,6 % stegen.

 

Resultaten
Vorig jaar realiseerde National Grid een winst van 53,6 p. per aandeel, wat lager is dan verwacht. Dit is echter deels te wijten aan uitzonderlijke kosten in het 2e halfjaar en hogere belastingen. Ook is dit het gevolg van de harde winter in de VS (schade door bevroren hoogspanningslijnen).

 

Groei en risico
De groep investeert om haar groei (in de mate van het mogelijke) te boosten. Zo klommen de investeringen vorig jaar met 4,8 % t.o.v. het vorige. Gezien ze voorzichtig blijft, doet ze echter geen overnames en focust ze liever op de ontwikkeling van de energie-infrastructuur in de VS.

 

Het feit dat de groep op regelmatige basis puike resultaten boekt en het monopolie bezit in het VK, vormen belangrijke factoren van stabiliteit. Maar hoewel ze overvloedig veel liquiditeiten genereert, wat geruststellend is, kampt ze met een hoge schuldenberg. Bijgevolg gaat het aandeel gepaard met een gemiddeld risiconiveau (3).

 

Onze ramingen
Gezien het resultaat van de verkiezingen in het VK (nederlaag Labour), zal de regelgeving in de energiesector op korte termijn waarschijnlijk niet worden verstrengd. Bijgevolg wordt de winstgevendheid niet bedreigd. Voor dit boekjaar handhaven we dan ook onze winstramingen op 71,2 pence per aandeel en tippen we op een dividend van 44 pence bruto, wat een rendement betekent van 4,8 % bruto.

 

Koers op het moment van de analyse: 930 pence

 

De Britse groep National Grid is eigenaar en beheerder van voorzieningen voor het transport en de distributie van elektriciteit en gas in het Verenigd Koninkrijk (UK) en is ook goed ingeplant in de VS.

 

Deel dit artikel