Analyse
Exmar: een zorg minder! 3 jaar geleden - dinsdag 5 mei 2015

Het 1e drijvend platform voor het vloeibaar maken en stockeren van gas zal later dan voorzien tot de winst bijdragen.

De markten zouden echter moeten gerustgesteld zijn, focussen op de fundamenten van de groep en op de mogelijke notering van de lng-tak in New York wat het aandeel beter zou waarderen).
KOPEN.

 

De winst voor het 1e kwartaal overtreft de verwachtingen (0,15 EUR per aandeel). In de tak lpg-transport (1/3 van bedrijfswinst) stijgen de tarieven verder. Maar bij de scheepswerven blijven de bestellingen binnenstromen, waardoor de transportcapaciteit op termijn gevaarlijk zal toenemen. Daar Exmar voor de volgende 2 jaar voor een groot deel van zijn vloot contracten afsloot, tippen we voor 2015 echter op een winst per aandeel van 0,9 EUR en een dividend van ±0,4 EUR netto. En hoewel er de tarieven onder druk staan, draagt de lng-tak zoals voorzien meer dan 50 % toe tot de bedrijfswinst, wat te danken is aan de langetermijncontracten (15 à 30 jaar). Het belangrijkste nieuws is echter de levering van het 1e drijvend gasplatform aan de klant Pacific Rubiales (nu aan een bod onderworpen), dat vanaf het 1e kwartaal 2016 gedurende 15 jaar 45 miljoen euro per jaar zal betalen. De levering gebeurt later dan we verwachtten. Maar de financiering ligt vast en de beleggers (die in januari massaal hun winst opstreken door de moeilijkheden bij de klant) zouden op hun beide oren kunnen slapen.

 

Koers op het moment van de analyse: 9,86 EUR

 

Het innoverende Belgische bedrijf Exmar is gespecialiseerd in maritieme gastransporten , met name lpg (liquid petroleum gas) en lng (liquid natural gas). Wat lng betreft speelt de groep een voortrekkersrol inzake de hervergassing van het vloeibare gas aan boord en op mobiele platforms. Meer dan 80 % van de lng schepen is verhuurd voor een zeer lange periode (11 tot 23 jaar). De winstbijdrage van de lng-activiteiten is dus zeer stabiel. De groep ontwerpt ook mobiele extractieplatforms voor kleine offshore olievelden.

 

Deel dit artikel