Analyse
Exelon: afgestraft door lage gasprijs 3 jaar geleden - woensdag 20 mei 2015

Ondanks zijn inspanningen om meer te focussen op elektriciteitsverdeling, blijft Exelon erg afhankelijk van de elektriciteitsproductie.

Deze tak is echter zeer gebonden aan de aardgasprijs, die nog een paar jaar onder druk zal blijven.
HOUDEN.

 

De winst voor het 1e kwartaal kwam iets hoger uit dan verwacht (0,80 USD per aandeel). Toch handhaven we ons advies. De remonte van de gasprijs (waarvan de verkoopprijs van elektriciteit afhangt) was immers van korte duur. En sinds die kortstondige stijging in februari 2014 kelderde de gasprijs met 50 %. En al diversifieert Exelon zich in de elektriciteitsverdeling (meer gereglementeerd, minder afhankelijk van prijs geproduceerde elektriciteit, meer winstgevend), de tak elektriciteitsproductie blijft goed voor 50 % van de omzet. Tijdens haar hercentrering deed de groep ook een paar dure overnames (bv. distibuteur Pepco, 6,8 miljard USD). De overheid voorziet echter de huidige regelgeving te wijzigen en de vergoeding van de elektriciteitsproducenten nog meer te laten afhangen van hun capaciteit om in te spelen op de verbruikspieken. Voor Exelon, dat kernenergie produceert en niet afhankelijk is van de wind, zon… (t.o.v. hernieuwbare energie) is dit een goede zaak. Ook zal door de verstrengde regelgeving m.b.t. het broeikaseffect fossiele energie duurder worden, wat positief is voor de productie van kernenergie.

 

Koers op het moment van de analyse: 34,62 USD

 

Exelon is een van de belangrijkste elektriciteitsproducenten van de VS en de nummer 1 voor kernenergie. De groep is gespecialiseerd in de productie van goedkope en niet-vervuilende stroom.

 

Deel dit artikel