Analyse
Delhaize en Ahold bevestigen gesprekken over eventuele fusie 3 jaar geleden - dinsdag 12 mei 2015

Een interessant scenario… of toch niet?

Speculeren doen we niet, maar u mag wel uw aandelen van beide groepen HOUDEN.

 

Het Belgische Delhaize en het Nederlandse Ahold voeren gesprekken rond een alliantie. In 2006-2007 besnuffelden de distributeurs elkaar al eens. Toen draaide het uit op een sisser. Nu ogen de voortekenen veel gunstiger.

 

Problemen van de baan
Delhaize en Ahold kampten tot voor kort elk met hun eigen problemen (Delhaize: te familiale weinig doortas-tende leiding, herstructureringen in VS en recent nog in België, mislukte expansie in Balkan; Ahold: bijna bankroet door boekhoudschandaal US Foodservice, te logge structuur woog op rendabiliteit). Ondertussen maakten beide grootgrutters schoon schip, herpositioneerden ze zich, krikten ze hun winstgevendheid op en verkochten ze niet-kernactiviteiten.

 

Een logische combinatie
Ahold en Delhaize zijn geografisch erg complementair (verwaarloosbare overlapping in VS). Samen zouden ze een Europese supermarktgrootmacht vormen en in België (Delhaize + Albert Heijn) marktleider Colruyt  met zijn marktaandeel van ±26 % kunnen evenaren of zelfs onttronen. Hun strategische prioriteiten zijn ook erg gelijklopend (klantenbinding verbeteren, schaalgrootte opkrik-ken met geografisch complementaire overnames…). Bovendien zijn er schaalvoordelen op het niveau van algemene kosten, inkoopkracht, distributie en logistiek. Ook hebben beide geen echte referentieaandeelhouder die stokken in de wielen kan steken. Voor de institutionele investeerders telt enkel de juiste prijs. Een huwelijk zou dus alleszins op industrieel vlak een logische en zinvolle operatie zijn.

 

Fusie of overname?
Gezien Ahold een maatje groter is dan Delhaize (ca. het dubbele qua marktkapitalisatie) lijkt een overname van Delhaize waarschijnlijker dan een fusie. Of het tot een deal komt is moeilijk in te schatten, maar gezien de forse koersopstoot van Delhaize (in mindere mate van Ahold) gaan de beleggers ervan uit dat een premie zal worden betaald voor Delhaize.

Koersen op het moment van de analyse:
Delhaize : 85,99 EUR
Ahold : 18,48 EUR


De Belgische voedingsdistributeur Delhaize is met ongeveer 3 300 winkels actief in België, Luxemburg, de Balkan, Indonesië en de VS die voor meer dan 60 % van de omzet instaan.

 

De Nederlandse distributeur Ahold is, behalve op zijn thuismarkt, ook actief in de VS en in Centraal-Europa.

 

 

 

 

 

 
Deel dit artikel