Analyse
bpost: kwartaal conform de verwachtingen 3 jaar geleden - vrijdag 8 mei 2015

De historische Belgische post blijft puike resultaten voorleggen.

Het dividend blijft dan ook stabiel. Het nettorendement, dat 3,8 % bedraagt, vinden we echter onvoldoende aantrekkelijk.
HOUDEN.

 

De resultaten van het 1e kwartaal lagen over het algemeen in de lijn van de verwachtingen. Wel blijft de druk op de tak postvolumes erg hoog (-5,3 %). Vandaag worden immers veel vaker mails dan brieven verstuurd.

Dit wordt echter meer dan voldoende gecompenseerd door de pakjesdienst. De volumes klommen er met 10,2 % doordat steeds meer online wordt geshopt. Een andere factor die de resultaten en de winstgevendheid boostten, is het strikte kostenbeleid. Hierdoor boekte de groep een stabiele bedrijfswinst ten opzichte van vorig jaar. Een opmerkelijk resultaat vooral gezien de groep tegenwoordig minder subsidies krijgt van de Belgische overheid voor de verdeling van kranten en tijdschriften. Niettemin is bpost goed geplaatst om het nieuwe bedelingscontract, dat op 1 januari 2016 van start gaat, in de wacht te slepen. Het was dan ook niet verwonderlijk dat het management de doelstellingen voor het huidige boekjaar bevestigde, namelijk een even hoge bedrijfswinst behalen als in 2014.

Bijgevolg handhaven we onze winstramingen op 1,55 EUR voor 2015 en op 1,60 EUR voor 2016.

 

Koers op het moment van de analyse: 24,905 EUR

 

De vroegere Belgische post. Gezien de verstuurde post jaar na jaar afneemt, evolueert bpost op een markt die structureel afneemt. Sinds de liberalisering van de markt in 2011 verovert de concurrentie alsmaar meer marktaandeel. Ook is bpost, net als andere historische postbedrijven, zich beginnen te diversifiëren (pakjesdienst, e-commerce).

 

Deel dit artikel