Analyse
Miljonair John Doe? 3 jaar geleden - donderdag 2 april 2015

Ronald Read, een doordeweekse gepensioneerde Amerikaan, stierf onlangs op 92-jarige leeftijd en liet 8 miljoen dollar na! Een spaarpotje die hij bijeensprokkelde door regelmatig op de beurs in te zetten. Was hij dan een financieel genie?

Waarschijnlijk niet.
Volgens ons is een goed gediversifieerde fondsenportefeuille, eventueel gespijsd met een aantal weloverwogen individuele aandelen, nog steeds de beste manier om uw geld te beleggen. Raadpleeg onze
strategie voor meer info. 

 

Ronald Read, een gepensioneerde Amerikaan met een mager loon en een sober leventje zette jarenlang in op grote Amerikaanse aandelen (zoals Procter & Gamble, General Electric, Dow Chemical)! Deze keerden mooie dividenden uit die hij vervolgens herbelegde.

 

Opmerkelijk is de discipline die de man aan de dag legde. Gaan we uit van een gemiddeld rendement van 8 % over een periode van 65 jaar, dan heeft Ronald Read elke maand zo'n 524 USD (in huidige dollar) op de beurs ingezet, dit is ±30 % van een laag bruto-inkomen.
Maar is discipline voldoende om het tot miljonair te schoppen? Mooi niet!

 

Ronald Read heeft ook flink wat mazzel gehad. In de periode waarin hij belegde, deed hij waarschijnlijk zowel goede als slechte zaken. Wel was de Amerikaanse beurs toen goedkoper dan vandaag met regelmatige kleine of grote beurscrashes, waardoor hij interessante koopjes kon doen. Bovendien was de Amerikaanse economie toen in volle bloei dankzij het demografisch dynamisme en de technologische vooruitgang. Overigens daalden over die periode de rentevoeten, wat de aandelenmarkten boostte.

 

Moraal van het verhaal?

Beleg altijd op de lange termijn: des te vroeger u begint, des te beter. Overigens zijn beleggers die miljonair willen worden en uiteindelijk zelf nooit van hun fortuin profiteren, een ware zeldzaamheid. Bovendien raden we u af om slechts in één type activa (hier aandelen) van slechts één land (hier de VS) te beleggen. Gezien er ongetwijfeld nog andere landen zijn met minstens even interessante vooruitzichten.

 

Deel dit artikel