Analyse
Google A: blijft zelfde koers varen 3 jaar geleden - vrijdag 24 april 2015

Google blijft de nr. 1 op het vlak van online reclame en bewijst dit met puike resultaten.

De Europese autoriteiten zijn echter helemaal niet opgezet met deze leiderspositie. Ondanks dit risico handhaven we ons advies. Correct gewaardeerd aandeel.
HOUDEN.

 

De Amerikaanse groep maakte kwartaalresultaten bekend conform de verwachtingen. Ook bij Google werd de omzetgroei echter gedrukt door de sterke dollar. Maar gezien de reclameactiviteiten het uitstekend doen, boekte de groep toch een solide omzetstijging van 12 %. Het aantal kliks klom immers met 13 % t.o.v. het 1e kwartaal 2014. Deze toename compenseerde zoals voorzien de daling van de gemiddelde prijs per klik (-7 %). De bedrijfsmarge viel daarentegen lichtjes terug (van 26,7 % tot 25,8 %) maar ging in absolute cijfers 8 % hoger tot 4,5 miljard USD. Dit is het gevolg van de investeringen die de groep deed, waarvan de winstgevendheid nog even op zich laat wachten. We handhaven onze winstramingen op 22 USD per aandeel voor 2015 en 25 USD voor 2016. Tot nog toe heeft het management nog niet gereageerd op de uitlatingen van de Europese Commissie die Google ervan beschuldigen zijn leiderspositie op het vlak online zoekopdrachten te misbruiken. Hiervoor zou de groep een fikse miljardenboete kunnen oplopen. Hoewel deze procedure jaren in beslag zou nemen, verhogen we onze risicoindicator tot 4.

 

Koers op het moment van de analyse: 557,46 EUR

 

Google is de favoriete internetzoekmachine van de meeste surfers en heeft als onbetwiste marktleider een ruime voorsprong op concurrenten Yahoo en Bing (Microsoft). Dankzij zijn marktleiderschap kon Google ook veel munt slaan uit internetreclame.

 

Deel dit artikel