Analyse
Deutsche Bank: herstructurering in zicht 3 jaar geleden - dinsdag 7 april 2015

De Duitse bank staat op het punt radicale maatregelen te nemen om haar zwakke winstgevendheid op te krikken.

Na deze bekendmaking veerde de koers mooi op. Sinds 1/1 klom het aandeel met 30 % (t.o.v. +14,4 % voor de gemiddelde Europese banksector). De markten houden immers al rekening met de impact van de herstructurering. Volgens ons is deze koersklim echter overdreven.
VERKOPEN.

 

Zwakke winstgevendheid

In 2014 bedroeg het rendement op eigen vermogen 3 %. In 2015 zou dit niet boven de 4 % uitkomen. Cijfers die 2 maal lager liggen dan bij andere grote Europese banken. Vooral de retailbankpoot lijdt onder de bitse concurrentie en de groeiende populariteit van online betalingssystemen (waarop nieuwe spelers op de Duitse markt handig inspelen). Bovendien kreunt de bank onder de aanhoudende lage rentevoeten. Klanten kunnen hierdoor immers steeds betere kredietvoorwaarden bedingen, waardoor de rentemarge flink afbrokkelt.

In 2014 waren de kosten op groepsniveau goed voor 84 % van de inkomsten, terwijl dit bij BNP Paribas 67 % is en bij Santander 52 %. Bijgevolg is een herstructurering onvermijdelijk.

 

Welke maatregelen?

Om de winstgevendheid op te krikken (en de beurswaardering) zou de groep de retailbanktak deels of geheel (netwerk Deutsche Bank + Postbank overgenomen in 2010) kunnen verkopen of naar de beurs brengen. In beide gevallen zou Deutsche Bank zo opnieuw kunnen focussen op zijn divisies zakenbank en vermogensbeheer en zijn strategie van universele bank laten varen.

Ook zou de groep haar zakenbank kunnen onderwerpen aan een afslankingskuur zoals Barclays of UBS eerder deden. Mogelijks zullen de grote lijnen van de reorganisatie rond 21/05 (datum van de algemene vergadering ) worden meegedeeld.

Ondertussen tippen we nog steeds op een winst per aandeel van 1,70 EUR in 2015 en 2,80 EUR in 2016. Hoewel het economisch herstel de inkomsten zal opdrijven, zal de winst enkel toenemen als de groep kosten bespaart en geen voorzieningen meer zal moeten aanleggen voor juridische risico's.

 

Koers op het moment van de analyse: 33,24 EUR

 

Deutsche Bank est la première banque privée allemande. Elle est principalement présente en banque d’investissement (conseils aux entreprises, trading…), mais aussi en banque de détail et en gestion de patrimoine.

 

Deel dit artikel